Přihlásit

Miliardář Novotný definitivně prohrál spor o radějovskou oboru, musí povolit vstup veřejnosti (e15.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Miliardář Leoš Novotný starší musí pouštět veřejnost do obory Radějov, kterou vlastní. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který tak potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Bývalý majitel potravinářského gigantu Hamé v minulosti vyhlásil zákaz vstupu do obory, soud ale tento krok označil za protiprávní. Proti verdiktu Nejvyššího správního soudu už není možné se odvolat.

Novotný v radějovské oboře nabízí zájemcům trofejní lov zvěře, součástí areálu je i rezidence nabízející lovcům ubytování. Vstupu veřejnosti do obory se podnikatel pokoušel dlouhodobě zabránit. „Lidem, kteří vejdou do obory, vyloženě vyhrožuje. Zatím poslední případ se odehrál v polovině září, kdy skupině 15 turistů hrozil, že by mohli být zastřeleni, pokud oboru okamžitě neopustí,“ uvedl ekolog Pavel Dekař z hnutí Duha Bílé Karpaty.

Verdikt soudu vítá i starosta Radějova Martin Hájek. „Ještě si ho necháme řádně vysvětlit od právníků. Vítáme ho ale opravdu s povděkem, a to přesto, že chápu, že v době odlovu je situace poněkud komplikovanější,“ řekl starosta.

Leoš Novotný se k verdiktu dosud nevyjádřil a jeho právní zástupce, kterého oslovil Deník Referendum, odmítl případ komentovat s tím, že k tomu nemá oprávnění od svého klienta.

Podle ekologů je přitom právně pochybná i samotná existence obory. „Obora podle mne vůbec neexistuje. A její legálnost ve svém verdiktu zpochybnil i Nejvyšší správní úřad. To je velmi dobrá zpráva,“ uvedl Dekař, který by si přál, aby turisté tímto územím mohli procházet po asfaltových cestách stejně, jako tomu bylo dříve.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.