Přihlásit

Ornitologové postavili nové hnízdo pro orly (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Téměř do úrovně špičky pětadvacet metrů vysokého modřínu se museli dostat zvířecí záchranáři, kteří se o víkendu rozhodli postavit nové hnízdo pro zvláště chráněné mořské orly v Kolinci na Klatovsku. Zhruba pět let staré bydlo totiž v předchozích týdnech smetl vítr.
„Původní hnízdo spadlo dolů ještě v době, kdy na něm stála již naštěstí dvě námi okroužkovaná a poletující mláďata. Hned jak jsme to zjistili, vytvořili jsme na jeho místě ze smrkových větví provizorní plošinu,“ řekl Právu zvířecí záchranář Karel Makoň.
Plošina měla sloužit k tomu, aby rodiče mohli svá okolo sedící mláďata snadno dokrmit. Jenže dravci plošinu nevyužili, a tak ornitologové s kolegy začali vymýšlet náhradní řešení, jímž se nakonec stala umělá hnízdní podložka.
Záchranáři si nakonec museli přivolat na pomoc hasiče i s hasičským autem. „Byla to jedna z nejnáročnějších akcí za dvacet pět let mé praxe,“ uvedl Makoň. Populace orla mořského je za posledních patnáct let na mírném vzestupu. Orel mořský je hlavně mrchožrout, který ale zvládne ulovit i ryby.
„Na modřínu v Kolinci pár orlů mořských hnízdí již pátým rokem a oba dva dospělí ptáci jsou kroužkováni. Díky tomu také víme, že pocházejí z jižních Čech,“ sdělil Makoň s tím, že zatím záchranáři pro dravce vytvořili dvě podložky. „Bohužel ani na jedné se ale následně neusadili,“ doplnil Makoň.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.