Přihlásit

Medvěd roztrhal další zvířata, obavy rostou (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Včera se šelma procházela po silnici středem Velké Lhoty. Lidi varoval rozhlas.

Medvěd na Valašsku dal o sobě znovu vědět. V úterý roztrhal ve vsetínské části Červenka dvě kozy. Celkem už napáchal škody na pěti místech. Včera po ránu se dokonce objevil uprostřed vesnice Velká Lhota. Místní ho vyfotili, jak špacíruje po silnici. Lidé začínají mít strach zejména o své děti.
Petr Januš je situací znepokojený. Huňáč v úterý úřadoval u usedlosti v Července, kde hospodaří jeho rodiče. „To už je moc. Měli jsme dvanáct koz. Jednu jsme našli roztrhanou jen dvacet metrů od baráku. Další ležela opodál. Čtyři se vrátily, ale furt nám chybí šest, které jsme nenašli,“ počítá rozhořčený Januš.
Že jim k tomu nezvaný host vybral ještě včelín a smlsnul si na medu, nevidí jako to nejhorší. „Máme strach o děti. Chtěl bych vidět, jak by tu své děti pustili do lesa ochranáři. Naše si tu běžně hrály, teď mají přísný zákaz,“ doplňuje a ptá se: „Proč s tím nic nedělají? Co se musí stát, aby udělali nějaké opatření? Je jen otázka času, kdy se stane neštěstí.“
Za nejvíce nepochopitelné považuje chování chráněného živočicha. „Projel jsem hory na Slovensku, v Rakousku, v životě jsem neviděl medvěda. Prchají a skrývají se,“ říká Januš.

Petr Januš uznává, že medvěd do Beskyd patří. Ten, který se v regionu pohybuje teď, je podle něj až příliš „kamarádský“. „Máme kolem baráku psy, on se vůbec nebojí. A ochranáři mi řekli, že to moc hrotíme, že se o nic nejedná. To mě dostalo. Ten medvěd by se měl odstřelit,“ říká rezolutně Januš.
Zda by to vyřešilo problém, si ale není jistý. Je totiž přesvědčený, že huňáči jsou dva. „Přece není možné, aby byl odpoledne na kopci nad Huslenkami a za dvě hodiny ho viděli na Bystřičce,“ přemýšlí.
Michal Bojda z olomoucké organizace Hnutí Duha, který se sledováním velkých šelem na pomezí moravských a slovenských Javorníků dlouhodobě zabývá, si na základě sledování toto nemyslí. „Škody konkrétně ve Vsetínských vrších ukazují na to, že se tu pohybuje jeden medvěd. Pasuje to i do časové souslednosti. Máme fotopasti, které nám poskytují data odpovídající jednomu zvířeti,“ vysvětlil.
Připustil, že se jedná o zvláštního jedince. „Tento medvěd nedělá dobré jméno ostatním medvědům v kraji. V Beskydech není jediný, ale ostatní žijí skrytým způsobem života,“ upozornil Bojda.
Řešení není jednoznačné. „Odchyt a převoz jinam nemá význam. Vzhledem k tomu, kolik toho nachodil, by se vrátil. Převoz na Slovensko je legislativně nemožný,“ myslí si.
Ochránce netěší, že medvěd se chová takovým způsobem. „Je třeba mu dát najevo, že to, co dělá, není správné. Musí získat negativní zkušenost. Máme v záloze připravené gumové projektily na zaplašení,“ naznačil Michal Bojda.


Medvěd prý není agresivní.
Stále tedy platí, že při vstupu do houštin je třeba dát o sobě vědět. Potkáte-li chlupáče mimo les, je to podle ochránců většinou v autě, když ho někdo vidí přecházet cestu.
To ale nebyl případ ze středečního rána, kdy místní prodavačka vyfotila šelmu, právě když se promenádovala po silnici uprostřed Velké Lhoty.
„Medvěd se tu objevil o tři čtvrtě na devět. Šel nahoru vesnicí po hlavní cestě. V okamžiku, kdy křižuje zastavěnou oblast a pohybuje se v centru vesnice, musíme splnit hlavní povinnost, tedy informovat obyvatele,“ vysvětlila důvod hlášení v místním rozhlase starostka Velké Lhoty Jarmila Melichaříková. Další kroky ze strany vesnice podnikat nelze.
„Hlavně se jedná o bezpečnost obyvatel. Budeme znovu hlásit, dáme informaci i na naše stránky. Uvědomili jsme policii, případný odchyt či jiné kroky jsou pouze na CHKO,“ uzavřela starostka.

***

Medvěd na Valašsku

* Medvěd hnědý se za posledních čtrnáct dní objevil v Novém Hrozenkově, dvakrát na Horní Jasence a také v Července ve Vsetíně, na Bystřičce, v Hutisku i ve Velké Lhotě. Roztrhal devět ovcí a dvě kozy. Navštívil také šest včelínů, z nichž rozbil jen některé.
* Medvěd ale škodil i v minulosti. V 80. letech zabil v okrese Vsetín 16 ovcí a zničil několik včelínů. V roce 2000 zase plnil stránky novin Míša z Brodské, který také nadělal značné škody.
* Podle ochránců přírody tu medvědi byli také v posledních letech hlavně v příhraničí v Javorníkách, nenapáchali ale takové škody jako letos. Takové chování podle nich není standardní.

„Spousta hospodářských zvířat se pase bez jakéhokoli zabezpečení. Třeba i v lese. Nebo je ohradníkem jen jedno lanko. Když medvěd narazí na volně pobíhající ovce, problém je na světě. Chovatelé si musí stáda zabezpečit alespoň tak, aby zvířata nemohla pobíhat volně po krajině a šelma se k nim nedostala.“ Michal Bojda, Hnutí Duha a ČSOP Radhošť

Martin Mrlina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.