Přihlásit

Ochránci v Pavlově přijímali popálené poštolky, teď krmí ježky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pavlov (Havlíčkobrodsko) - Ochránci přírody v Pavlově na Havlíčkobrodsku přijímali minulý měsíc hodně poštolek popálených elektřinou. Zimovat tam budou mimo jiné i dva čápi, kteří po uzdravení nedokázali odletět na jih. Teď ve stanici pečující o handicapovaná zvířata začínají přibývat ježci. Ředitel Zbyšek Karafiát řekl ČTK, že se lidé mnohdy o ježky strachují zbytečně. Pomoc potřebují, když v této době váží méně než 200 gramů, uvedl. Pokud si lidé nejsou jistí, mohou ježka zvážit.

"Aktuálně máme na stanici kolem 20 ježků," uvedl ředitel. Ježci, kteří se do Pavlova dostanou počátkem podzimu, dostávají hodně potravy, aby ještě měli šanci přibrat. "Většinou se nám daří spoustu ježků vypustit ještě před zimou," řekl Karafiát. Ročně stanicí projde 60 až 80 ježků. Pokud chtějí lidé ježka sami přikrmit, mohou dávat granule nebo konzervy pro kočky. Podrobné informace jsou na facebooku stanice.

Hodně popálených poštolek přebírali ochránci na přelomu srpna a září. "Každý den minimálně jednu dvě," uvedl Karafiát. V té době se objevují mladé poštolky i z jiných evropských zemí. "Sedají na elektrické sloupy, které jsou nebezpečné," řekl. Hodně popálených ptáků nepřežije. Do přírody se daří vrátit jen asi procento.

Stanice Pavlov slouží pro celou Vysočinu, funguje jako obecně prospěšná společnost. Od začátku letošního roku jí prošlo okolo 600 zvířat, skoro tolik, jako loni za celý rok. "Dostalo se k nám neskutečné množství mláďat, jak ptáků, tak veverek," řekl Karafiát. Hodně zvířat ochránci po zlepšení zdravotního stavu vypustili. Zůstávají slabá, nemocná zvířata nebo zvířata s trvalým postižením. Mezi nimi jsou vydry, norci, liška či draví ptáci. Zatím zůstali i dva uzdravení mladí čápi, i když už krouží nad stanicí. "Předpokládám, že u nás budou celou zimu. Doufám, že se budou držet poblíž stanice a v příštím roce už se do Afriky vydají," řekl Karafiát.

Minulý víkend skončily v Pavlově pravidelné prohlídky pro veřejnost. Stále přicházejí školy a lidé, kteří se ohlásí. Akci zaměřenou na práci arboristů připravuje stanice na 18. října.

Věra Stejskalová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.