Přihlásit

Navzdory protestům vypustili na jihu Francie medvěda ze Slovinska (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Paříž - Navzdory protestům místních zemědělců dnes úřady na jihu Francie vypustily do hor samici medvěda hnědého dovezenou ze Slovinska. Informovala o tom agentura AFP. Ve snaze zachránit populaci medvědů v Pyrenejích se úřady chystají brzy vypustit do volné přírody ještě jednu samici.

Medvědici dovezenou ze Slovinska vypustili podle francouzského ministerstva životního prostředí dnes brzy ráno v oblasti Béarn na jihozápadě země u hranic se Španělskem. Jde o první šelmu tohoto druhu vypuštěnou ve Francii od roku 2006. V následujících dnech se do volné přírody v Pyrenejích dostane ještě jedna medvědice, která byla rovněž dovezena ze Slovinska.

Místní zemědělci proti vypouštění velkých šelem do hor protestují. Ve středu večer zablokovali příjezdové silnice, aby ochranářům ve vypuštění medvědice zabránili. Prohledávali i auta, o kterých se domnívali, že by mohla zvíře převážet.

Jak se šelma nakonec na místo vypuštění dostala, není jasné. Podle místního listu Soud Ouest byla medvědice přepravena v kleci pomocí vrtulníku. Ministerstvo životního prostředí tuto informaci ale nepotvrdilo.

Ještě v 80. letech minulého století byli medvědi v Pyrenejích na pokraji vyhynutí, loni ale podle agentury AP jejich počet stoupl už na 43.

Francie odškodňuje zemědělce, jejichž hospodářská zvířata zabije medvěd. V roce 2017 takto vyplatila odškodnění za 798 zabitých zvířat a 25 zničených včelích úlů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.