Přihlásit

Poradí, jak vyzrát na medvěda (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochránci přírody poradí chovatelům hospodářských zvířat na Vsetínsku se zabezpečením jejich chovů kvůli výskytu medvěda. Zvíře již potrhalo několik ovcí. O víkendu medvěd potrhal pět ovcí a poškodil včelín ve vsetínské části Horní Jasenka. V noci na úterý se objevil na jiné samotě, v ohradě tam mají 17 ovcí, jednu zabil, řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.
„Lidé tam mají velkého psa, který okamžitě na medvěda upozornil. Lidé nastartovali traktor a tím ho zahnali,“ uvedl Orálek. Chovatelé by podle jeho slov měli nyní svá zvířata dobře zabezpečit, je pravděpodobné, že se medvěd bude v oblasti do zimy pohybovat. „Měl by to být minimálně ještě měsíc,“ uvedl Orálek.
Chovatelé by měli svá zvířata zavírat na noc do chlévů, případně lépe zabezpečit ohrady. „Někde mají lidé jen jeden drát, to nestačí,“ řekl Orálek. Ochránci ve spolupráci s městem Vsetínem chtějí chovatelům na téma ochrany hospodářských zvířat zaslat brožury.
Chovatelé, kterým medvěd potrhal ovce, dostanou náhradu škody. „Lidem od něj žádné nebezpečí nehrozí, i když opatrnost je samozřejmě na místě,“ uvedl Orálek, podle kterého by lidé neměli chodit v lese do houští.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.