Přihlásit

Veterináři za první den odebrali vzorky ze 94 zásilek vepřového (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha - Veterináři během dneška zkontrolovali 94 zásilek vepřového masa na africký mor prasat, výsledky by měli mít do jednoho dne. Jedno vyšetření stojí 1100 korun, kontroly tak vyšly stát na zhruba 100.000 korun. ČTK to dnes sdělil zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Plošné odběry byly zahájeny dnes. Původně ministerstvo zemědělství plánovalo, že kontroly budou provádět příjemci dovozového masa, nakonec ale kvůli tlaku Evropské komise přešlo na kontroly státu.

"Pokud jde o výsledky vyšetření, státní veterinární ústavy jsou schopny vyšetřovat vzorky do 24 hodin od jejich přijetí," uvedl Majer. Peníze by měla nyní hradit ze svého rozpočtu veterinární správa.

Veterináři se měli zaměřit na maso z Belgie, Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska nebo Rumunska, tedy ze zemí, kde nemoc napadla buď domácí, nebo divoká prasata. Belgie a Polsko představují třetího a čtvrtého největšího dovozce vepřového masa do ČR. Podle ministerstva dosavadní opatření na utlumení choroby stála Českou republiku 300 milionů korun, kdyby se však rozšířila do chovů prasat v ČR, šlo by o miliardy Kč.

Čeští dovozci podle veterinářů v současnosti odebírají ze zemí s výskytem moru měsíčně zhruba 3000 zásilek vepřového masa v celkové hmotnosti kolem 4000 tun.

Veterináři přitom do dnešního dne v letošním roce odebrali na testování afrického moru prasat pouze přes 100 vzorků, ani v jednom ho nezjistili.

V Česku se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat.

Do konce srpna bylo v Evropě nahlášeno 4800 případů nákazy divoce žijících prasat a jedinců žijících v domácích chovech. Představuje to nárůst o 700 případů v porovnání s celým předchozím rokem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.