Přihlásit

Bez pořádného psa to nejde, říkají lovci (Pelhřimovský týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vysočina – Podzim je pro myslivce, jimž doma nechybí nezbytný myslivecký pomocník – lovecký pes, i dobou konání některých kynologických zkoušek. Ty jsou nezbytné k tomu, aby jejich zvířecí „parťák“ byl takzvaně lovecky upotřebitelný. „Každý držitel honitby, přičemž záleží, jaká zvěř se v ní vyskytuje, má totiž ze zákona povinnost mít určitý počet lovecky upotřebitelných psů, aby honitba mohla fungovat,“ přiblížil Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku (OMS) ve Žďáře nad Sázavou.


A co si pod pojmem lovecká upotřebitelnost představit?
Předně musí jít o psa, jenž byl pro loveckou praxi vyšlechtěný a má odpovídající průkaz původu. Druhou věcí je, aby udělal zkoušky pro určitou práci. „Rozlišujeme práci na poli, kde jde hlavně o lov drobné zvěře, na barvě – kdy jde o dosled poraněné či postřelené zvěře, práci na vodě a pod zemí,“ vysvětlil jednatel Sedlář.
„Kynologická zkoušková sezona“ začíná obvykle již v dubnu, kdy se konají jarní svody loveckých psů. Nejde však o zkoušky jako takové.
Akce je určena spíš pro majitele mladých loveckých psů, kteří chtějí zjistit, zda je jejich zvíře vhodné z hlediska exteriéru pro další chov a případné výstavy.
Na místě jsou odborníci, jež psa prohlédnou a chovatelům pak řeknou, zda má smysl usilovat o chovnost a jezdit s ním po výstavách. Psi totiž mohou mít různé exteriérové nedostatky, které laik na první pohled nepozná - třeba nevyhovující výšku v kohoutku, stavbu těla, uši, oči, srst, chrup a podobně. „Rozhodčí posuzují, zda pes odpovídá standardům daného plemene.
Majitelé psů se pak dle výsledků mohou zařídit. Ušetří tak peníze, které by za účast na výstavách a za cestovné třeba zbytečně vynaložili,“ uvedl Jan Kesner, předseda Kynologické komise OMS ve Žďáře nad Sázavou.
Zvíře, které není vhodné pro další chov, pak podle něj může i tak excelovat jako lovecký pes, a vyniknout naopak v tomto pracovním směru.
Přes léto, a hlavně pak na podzim následují další akce.
Jsou to například zkoušky vloh, na nichž pes ukáže své vrozené vlastnosti a ochotu k lovecké práci. Dále se jedná o zkoušky barvářské, kdy pes prokazuje, jak umí pracovat při dosledu poraněné zvěře, zkoušky v norování, kde takzvaní norníci, například jezevčíci, předvádí své schopnosti při práci v umělé noře.
Zmínit lze třeba ještě podzimní zkoušky ohařů a ostatních plemen, kde čtyřnozí účastníci ukazují, jak si poradí při práci takzvaně na poli – tedy hlavně při lovu drobné zvěře.
Při těchto zkouškách je však pro vůdce mnohdy potíž se na ně se psem připravit. Ne všechny honitby totiž disponují drobnou zvěří. To potvrdil třeba i Libor Paznoch z Havlíčkova Brodu, člen mysliveckého sdružení Kámen, který přijel v půli září na podzimní zkoušky do Radňovsi na Velkomeziříčsku se svým rok a půl starým dlouhosrstým výmarským ohařem. „U nás máme drobné zvěře bohužel minimum – sem tam nějaký zajíc či divoká kachna, bažanti žádní. Připravit se tak se psem na zkoušky je opravdu těžké, musí se sbírat třeba sražená zvěř u silnic nebo využít zásoby z mrazáku. Každopádně je to opravdu hodně náročné na čas, člověka to musí bavit,“ konstatoval Paznoch.

***

ZVĚŘ NA VYSOČINĚ

- Na území Kraje Vysočina je v kmenových stavech evidováno 507 kusů jelení, 1 786 kusů daňčí, 1 734 kusů mufloní, 28 989 kusů srnčí a 2 900 kusů černé zvěře. Dále 23 448 zajíců, 10 355 kachen divokých a 6 228 bažantů.
- Od dubna do března bylo odstřelem uloveno celkem 223 jelenů evropských, 793 daňků skvrnitých, 585 muflonů, 9 852 srnců obecných, 14 560 divokých prasat, 3 650 zajíců polních, 12 707 kachen divokých a 22 014 bažantů.
Při porovnání krajů je v rámci republiky na Vysočině nejméně jelenů, naopak počtem zajíců a kachen divokých se region v mezikrajském srovnání řadí na třetí místo.
- Kmenové stavy jsou k 31. 3. 2018, počty odlovené zvěře za období od 1. 4. 2017 do 31. 3. 2018.

Zdroj: Krajská správa Českého statistického úřadu v Jihlavě

Jana Nedělková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.