Přihlásit

Umění zvané sokolnictví (Prima vychytávky)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LOV ZA POMOCI DRAVÝCH PTÁKŮ JE DOVEDNOST, KTEROU SE NEMŮŽE PYŠNIT LECKDO. MOŽNÁ I PROTO SOKOLNICTVÍ TOLIK PŘITAHUJE POZORNOST PROFESIONÁLŮ I LAIKŮ.

Historie sokolnictví je neuvěřitelně dlouhá a bohatá, její kořeny sahají až do doby 2000 let před naším letopočtem. Protože hrálo v dějinách lidstva velice významnou roli při lovu, bylo zcela samozřejmé, že chov a výcvik dravců byl součástí všech panovnických dvorů. Sokolníky se mohli stát výhradně šlechtici. Dnes je tato výsada sice dostupná všem, přesto získat status sokolníka není vůbec snadné.

SKUTEČNÝ ODBORNÍK

„Prvním předpokladem, aby se člověk mohl stát sokolníkem, je plnoletost,” podotýká na úvod sokolník Václav Svoboda, který navštívil pořad RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ. „Dále musí mít složenou první mysliveckou zkoušku, nástavbou toho je pak tzv. sokolnická zkouška, která je dost náročná, ale na druhou stranu zaručuje, že je daná osoba skutečně fundovaným chovatelem dravců.” Sokolníci jsou u nás registrovaní v Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty, což je v České republice jediná organizace, která zaručuje svým členům, že můžou s dravci lovit.

PRO ZAČÁTEK POŠTOLKA ČI KÁNĚ

Dravci, se kterými sokolníci pracují, nepocházejí z volné přírody, jak by se laik mohl mylně domnívat, nýbrž ze speciálních odchovů, které čítají kolem 800 jedinců ročně napříč všemi druhy.
„Všichni dravci jsou zákonem chránění, pokud tedy člověk někde v přírodě najde mládě, nemůže si ho nechat, ale je povinen ho odevzdat do tzv. záchranných stanic, kde ho vychovají a vrátí zpět do přírody,” vysvětluje odborník. Ideálním dravcem pro sokolníka-začátečníka je podle něj poštolka – je malá, přítulná a vždy byla velmi dostupná.
„V současné době se však začíná s tzv. Harrisovým kánětem, což je středně velký dravec původem z Ameriky, který není náročný na výcvik a velice dobře se socializuje.” Pro sokolnictví nejvhodnějšími, ale velmi náročnými dravci, se kterými dokážou pracovat až skutečně zkušení sokolníci s dlouholetou praxí, jsou však dle slov experta určitě orli, jestřábi a sokoli.

OD RUKAVICE K VOLNÉMU LETU

A jak takový výcvik vlastně probíhá? „Jakmile je dravec zcela dospělý a opeřený, vyndá se z chovné komory. V tomto okamžiku je ještě naprosto divoký, a tak se musí v první řadě vystrojit a pak onášet,” popisuje zkušený sokolník. To znamená nosit dravce na ruce s navlečenou ochrannou rukavicí, díky čemuž si dravec postupně zvyká na kontakt s člověkem, a ztrácí tak svou přirozenou plachost.
„To je první etapa výcviku, při které ho musíte brát do rušných míst mezi lidi, například na nádraží, do obchodních domů apod., aby si dravec na všechno dokonale zvykl, ničeho se nelekal, nic ho nepřekvapilo a byl klidný. Již v této etapě ho člověk na rukavici také krmí. Na ní si musí být dravec zcela jistý, to je velmi důležité, protože tam je doma. Později na rukavici jen přeskakuje. To znamená, že ho necháte někde sedět a pak ho necháte malý kousek přeskočit, přičemž vzdálenost se postupně prodlužuje. Až dosáhne přibližně 40 metrů, kdy lítá na šňůře, odpoutáte ho a on lítá volně.” Sokolnictví je krásným, ale velice náročným koníčkem, při němž na sebe bere člověk velkou zodpovědnost a dlouhodobý závazek za zvíře. „Biologické stáří dravců je kolem 20 let, ale v lidské péči se povětšinou dožívá delšího věku, až do 30 let,” upozorňuje na závěr chovatel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.