Přihlásit

Fotopast zachytila vlčata (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pět vlčích mláďat nedávno objevili dobrovolníci na záběrech fotopasti u Doks. Zemědělci se dle expertů nemusejí ničeho bát.


Doksy – Vlčí smečka, která se pohybuje na Českolipsku, se i letos rozrostla.
Tentokrát o pětici vlčat.
První rozmnožení vlka v Máchově kraji se ochráncům přírody podařilo doložit v roce 2014. „Od té doby zaznamenáváme přírůstky každoročně,“ říká expert z hnutí DUHA Miroslav Kutal. Fotopast zachytila mladé šelmy spolu s dospělým vlkem koncem srpna, s rodiči ale nezůstanou dlouho.
„Nejdéle do roka a půl se osamostatní a najdou si vlastní teritorium,“ doplňuje Kutal.
Ekologové a ochránci přírody tvrdí, že se zemědělci nemusejí ničeho bát. Podle nich má mít přítomnost vlků na přírodu jednoznačně pozitivní vliv.

ZABÍJEJÍ PŘEMNOŽENOU LESNÍ ZVĚŘ

„Divoká prasata, daňci a srny jsou v lese přemnožené a způsobují různé škody. Vlci jejich populaci přirozeně snižují,“ popisuje ředitel správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj Ladislav Pořízek.
Jeho slova má potvrzovat také práce dobrovolných hlídek. „Z analýzy vlčího trusu vyplývá, že se právě těmito zvířaty živí. Lesníkům a myslivcům tak vlci pomáhají regulovat přemnožené stavy,“ vysvětluje Kutal.
Samotní myslivci jsou vůči takovým závěrům skeptičtější. „Nemyslím si, že by vlci například výrazně snižovali počty divokých prasat. Vybírají si spíše zvěř, která jim útok neoplatí,“ říká předseda českolipského okresního mysliveckého spolku Petr Lípa.
Často se v souvislosti s vlky mluví o škodách, které způsobují na zemědělských zvířatech. Podle myslivců ale každoroční přírůstky šelem neznamenají nutně větší problémy. „Pro nás zůstává vše při starém, několik vlků navíc nic nemění,“ dodává Lípa.

Marek Jungwirth

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.