Přihlásit

Lovečtí psi se předvedli při zkouškách (Týdeník Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na podzimních zkouškách měli psi předvést, že zvládnou zvěř takzvaně vystavit – tedy upozornit na ni vůdce svým specifickým postojem.

Radňoves – Celkem čtyřiadvacet loveckých psů se v sobotu 15. září předvedlo na podzimních zkouškách ohařů a ostatních plemen. V okolí obce Radňoves na Velkomeziříčsku, v honitbě mysliveckého sdružení Borovina-Vidonín, museli čtyřnozí účastníci prokázat, že jsou lovecky upotřebitelní pro práci na poli, tedy hlavně pro lov drobné zvěře.
Na podzimních zkouškách měli psi předvést, že zvládnou zvěř takzvaně vystavit – tedy upozornit na ni vůdce svým specifickým postojem. „Následně ji musí zvednout, čili vyhnat, a pokud je postřelená, tak i dohledat, a nakonec také aportovat. Samozřejmostí je rovněž poslušnost psa, hlasitost, výborný čich, myslivecky řečeno nos,“ nechal se za organizátory slyšet Oldřich Sedlář, jednatel Okresního
spolku ve Žďáře Sázavou.

OHAŘI V PŘESILE

Mezi čtyřiadvaceti čtyřnohými účastníky podzimních zkoušek dominovali v sobotu v Radňovsi ohaři, jichž přijelo celkem osmnáct. Zástupců ostatních plemen pak dorazilo šest. „Z ohařů tady máme například českého fouska, maďarského, výmarského nebo malého münsterlandského ohaře. Z ostatních plemen bych zmínil německého křepeláka nebo velššpringršpaněla, ale dnešních zkoušek se účastní i jeden jagdteriér. Tuto zkoušku totiž může klidně složit i jezevčík, pro takzvaná ostatní plemena totiž neplatí povinnost zmiňovaného vystavování zvěře, jako je tomu u ohařů,“ přiblížil Oldřich Sedlář. Potíž podle něj může nastat jen tehdy, má-li pes menší rasy donést větší a těžší úlovek svému vůdci. „V tom případě jej totiž neponese předpisově, ale bude jej za sebou spíš vláčet,“ vysvětlil Sedlář. Myslivci z Vysočiny, pokud chtějí svého loveckého psa na zkoušky náležitě připravit, to nemají s možnostmi tréninku vždy snadné. V mnohých honitbách se totiž musejí potýkat s nedostatkem drobné zvěře.
To potvrdil třeba i Libor Paznoch z Havlíčkova Brodu, člen mysliveckého sdružení Kámen. Ten přijel na podzimní zkoušky se svým rok a půl starým dlouhosrstým výmarským ohařem.
„U nás máme bohužel drobné zvěře minimum – sem tam nějaký zajíc nebo divoká kachna, bažanti žádní. Převažuje hlavně zvěř černá a pak srnčí. Připravit se tak se psem na zkoušky je opravdu těžké, musí se sbírat třeba sražená zvěř u silnic nebo využít zásoby z mrazáku. Každopádně je to opravdu hodně náročné na čas, člověka to musí bavit,“ nechal se slyšet pro týdeník Libor Paznoch.
V podzimních zkouškách nakonec neuspělo šest ohařů, z ostatních plemen pak dva psi.

Jana Nedělková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.