Přihlásit

Medvěd se zatoulal až ke školce! (Blesk)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NOVÝ HROZENKOV

»Medvědi nevědí, že mají zůstat v lese… …« si teď mohou s nadsázkou broukat na motivy známé písničky obyvatelé Nového Hrozenkova v Beskydech. Zvědavý medvěd totiž došel až k místní mateřské škole a byl vyfocen. Nejspíš ho přilákala vůně ovoce. A místní, ale i lidé z okolí, mají strach.

Obec na svých stránkách zveřejnila varování, aby lidé nechodili do lesa. „Upozorňujeme občany, aby se z bezpečnostních důvodů vyhýbali lesům a děti doprovázeli do školy,“ varuje obecní úřad. K panice ale podle starostky Nového Hrozenkova zatím není důvod . „Odborníci nás ujišťovali, že medvěd je plaché zvíře. Když ho nebudou lidé dráždit, uteče. Ale přece jen doporučujeme doprovázet děti, a to proto, že mohou zpanikařit, začít utíkat a podobně,“ doplňuje Stanislava Špuncová.

Už čtyři roky

Podle pracovníků Chráněné krajinné oblasti Beskydy žijí medvědi v okolí Hrozenkova už nejméně čtyř roky. Teď poprvé si ale jeden brumla troufl téměř do centra obce. „U školky je i hotel, pohybuje se tam hodně lidí. Překvapilo nás to. Prý ho přilákalo ovoce, které zraje na stromech. Nemělo by se jednat o mládě, je to drobnější dospělý medvěd,“ říká starostka. Zároveň žádá obyvatele Nového Hrozenkova, aby nikde nenechávali zbytky jídel, které by mohly huňáče lákat.

100 kg by měl přibližně vážit medvěd zachycený v Novém Hrozenkově.

Evžen Korec

Odborník radí: Odložte batoh a couvejte

Málokdo ví, že medvěd není primárně masožravec a ani nepatří mezi velké lovce. „Až 90 procent medvědí stravy tvoří rostlinné složky. Maso pak jsou většinou mršiny, velké obratlovce medvědi neloví,“ vysvětluje Evžen Korec, zoolog a ředitel ZOO Tábor, kde chovají medvědy hnědé a medvědy baribaly. Pokud potkáte medvěda v přírodě, nejlepší je prý odložit tašku nebo batoh s jídlem a pomalu couvat pryč.

Medvěda obvykle mnohem víc zajímají jablka, co máte ke svačině, než lidské maso. „Chyba by byla začít zběsile utíkat, křičet, mávat rukama… To by medvěd vnímal jako nestandardní reakci a mohl by si ji vyložit jako agresi,“ myslí si zoolog. Pak by mohl zaútočit, nikoliv však proto, že by chtěl člověka sežrat, ale proto, že by se bránil. Nebezpečná může být i samice bránící mláďata. V Česku žije jen několik medvědů, na Slovensku v Nízkých Tatrách je to mnohem víc, asi 1300 huňáčů. Lidé v městysi a okolí mají strach. Nenechávají děti samotné, doprovázejí je.

Škoda od zvířete? Stát ji zaplatí!

Medvěd patří mezi chráněná zvířata. Pokud někomu způsobí škodu, měl by ho stát odškodnit. „Mohl by si troufnout na ovci, ale, jak nám říkali z CHKO, třeba taky poškodit včelín,“ říká starostka Stanislava Špruncová. Hospodář ale bude muset pochopitelně doložit, že mu u uškodil právě medvěd.

Kristýna Beránková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.