Přihlásit

V areálu Záluží se vylíhli sokoli (Radnice)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Skupina Unipetrol zaznamenala republikový unikát. Na komínech výrobního areálu v Záluží u Litvínova se uhnízdily hned dva páry sokola stěhovavého a přivedly na svět pět mláďat. V žádném areálu v České republice se zatím nestalo, aby ho obsadily dva páry. Sokoli jsou totiž teritoriální dravci a většinou si své území hájí. Jeden pár zahnízdil na komíně teplárny, druhý na komíně etylénové jednotky. Unipetrol na projektu hnízdění sokola stěhovavého spolupracuje se sdružením Alka Wildlife. Od roku 2011 se v Litvínově vylíhlo již 23 sokolích mláďat.
Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) je kosmopolitně rozšířený sokolovitý dravec. Má dlouhá špičatá křídla a krátký ocas. Na zbarvení je nejnápadnější charakteristický tmavý "vous" na bílé tváři. Rozpětí křídel je 85-115 cm, délka těla 35-50 cm. Samci váží od 500 do 750 g, samice pak 910 až 1500 g. Jeho kořistí jsou převážně ptáci do velikosti kachny, které zabíjí prudkým úderem při útoku v letu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.