Přihlásit

Děti na "Čapkovce" se učí ohleduplnosti k přírodě (Týdeník Klatovska)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vychovávat děti k ochraně životního prostředí je důležitým prvkem výchovy školách i v rodinách. ZŠ chovy Klatovy, Čapkova ul. se problematice environmentální výchovy věnuje systematicky a dlouhodobě.
Plán školního programu environmentální výchovy je realizován několika způsoby. Předně zakotvujeme cíle environmentální výchovy do vyučovacích předmětů.
V případě příznivého počasí přesouváme výuku přímo do blízkého i vzdálenějšího okolí školy. Dále je pro nás významná spolupráce s Českým zahrádkářským svazem, NP Šumava i organizací Úhlava,
o. p. s. Naši žáci se pravidelně účastní soutěží s přírodovědnou tematikou a dosahují v nich výborných výsledků. Spolupracujeme s celou řadou v rámci Plzeňského kraje. V letošním školním roce jsme se žáky uskutečnili několik jednodenních exkurzí do envicentra v Kašperských Horách, v centru Proud v Horažďovicích jsme navštívili program environmentální filmové tvorby "Ozvěny Ekofilmu".
Dne 4. června 2018 proběhla exkurze do envicentra v Kašperských Horách, kde na žáky 7. A čekal program "Hlasy šumavské přírody".
Žáci si vyzkoušeli řadu zajímavých aktivit - poznávali zvuky zvířat volně žijících v české přírodě, naučili se napodobovat hlas jelena a zahráli si na vydří mláďata, která se orientují podle volání matky. Zaujalo je množství nejrůznějších hlasů ptáků šumavské přírody. V závěru programu si ověřili získané poznatky ve vědomostním kvízu. Odjížděli do Klatov s řadou přírodovědných suvenýrů a pomůcek, které budou využívat ve školní výuce. Cílem environmentálního vzdělávání na naší škole je nejen poznávání přírody a její ochrana, ale také výchova k hospodárnosti se surovinami - s vodou, energiemi, odpadem.
Ve škole máme rozmístěné kontejnery na tříděný odpad (papír, plast, sklo, baterie).
Zapojili jsme se do projektu Recyklojízdy a podporujeme sběr vybitých baterií. Věříme, že dlouhodobý program environmentální výchovy Čapkova
na ZŠ Klatovy, Čapkova má smysl a že naši žáci budou ke svému okolí a přírodě ohleduplnější.
Jitka Čížková, koordinátorka environmentální výchovy ZŠ Klatovy, Čapkova ul.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.