Přihlásit

Černá skládka skončila díky Terezce. Nový rybník bude sloužit hlavně ptactvu (prazsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Terezka nahradila černou skládku. V blízkosti Obory Hvězda vyroste nový rybník o rozloze 1700 metrů čtverečních. Vodní nádrž Terezka tak zkrášlí prostor v blízkosti kostela svatého Fabiána a Šebestiána v Liboci. Nebude však sloužit lidem k ochlazení v horkých letních dnech, nýbrž ptákům a dalším živočichům.

"Dříve místo plné černých skládek a rozpadlých staveb získává novou a hezčí tvář. Lesy hl. m. Prahy s odborem ochrany přírody pražského magistrátu pracují na výstavbě nového rybníka, který ponese jméno Terezka. Vodní nádrž dosáhne rozlohy téměř 2000 metrů čtverečních.

Rybník Terezka letos úspěšně vstoupil do druhé etapy svého budování. Při té první zmizely z místa v těsné blízkosti Obory Hvězda černé skládky, zbytky staveb zahradních domků a opuštěná zařízení staveniště. A v letošním roce nastal čas pro terénní úpravy.
"V zimních měsících jsme hrubými zemními pracemi vyhloubili hlavní část nádrže a v současné době pracujeme na přípravných pracích pro pokračování stavby. Rybník Terezka v letošním roce získá požerák pro vypouštění nádrže, nepropustné jílovité dno či opevněné kamenné břehy," vysvětlila mluvčí Lesů hl. m. Prahy Petra Fišerová. Napájet vodou jej bude sousední rybník v Oboře Hvězda.

Nová nádrž ovšem nebude primárně sloužit k ochlazení návštěvníků v letních parnech. Na své si v něm spíše přijdou nesčetné druhy vodního ptactva a dalších živočichů i rostlin, jež si libují v blízkosti vody.
"Doufáme, že Terezka zvýší rozmanitost svého okolí, pomůže zadržet více vody v krajině a stane se vítanou zastávkou pro rekreaci návštěvníků," dodala Fišerová. Stavební práce by měly skončit ještě v letošním roce. Náklady na vybudování rybníku hradí hlavní město Praha z prostředků odboru ochrany prostředí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.