Přihlásit

Spolky na Slovácku lákají stále méně mladých lidí (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nedostatek nové "krve" vnímají jako problém například myslivci

Slovácko 
Problémem mnohých spolkových organizací na Slovácku je vysoký věkový průměr jejich členské základny. Problematika stárnutí populace se nevyhýbá například myslivcům či hasičům v regionu.
"Ty tam jsou časy, kdy myslivecká základna čítala 1600 členů. Dnes je jich organizováno v Českomoravské myslivecké jednotě 1040 a jejich průměrný věk se blíží šedesátce. Myslivost se tak stává spíše formou rodinného dědictví. V posledních letech klesá zájem mladých o zkoušku z myslivosti, která dává myslivci oprávnění k výkonu práva myslivosti," vysvětlil Karel Blahušek, předseda Okresního mysliveckého spolku (OMS) Uherské Hradiště. Svatý Hubert by dnes z přílivu mladé krve do kroužků myslivosti asi radost neměl. Vždyť v 80. letech minulého století fungovalo na Slovácku 42 kroužků myslivosti, zatímco nyní jsou v okrese jenom čtyři takové.
Systematické práci s 838 dětmi a mládeží ve věku do 26 let se věnuje 30 ze 74 sborů dobrovolných hasičů (SDH) na Hradišťsku, v nichž je organizováno 3054 členů.
"Formou her působíme již na děti v mateřských školách. Už půl století mohou školáci rozvíjet činnost nejen v požární ochraně a jiných oblastech v celoroční hře Plamen. Více než 40 let se na všech stupních škol a ve SDH koná jako nenásilná forma preventivní výchovy literární a výtvarná soutěž s názvem Požární ochrana očima dětí," shrnula aktivity hasičů v práci s mladou generací Naděžda Dyčková, členka odborné rady mládeže při Okresním sdružení hasičů Uherské Hradiště.
Lépe v souvislosti s náborem mladých se daří včelařům. "Obměna musí v řadách slováckých včelařů probíhat neustále. Mám radost, že nyní nám v regionu pracuje 10 včelařských kroužků, zatímco před deseti lety jich tu bylo o šest méně," informoval Karel Hladiš, předseda okresního výboru Českého svazu včelařů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.