Přihlásit

Pražští veterináři našli závadu u pětiny prodejců na farmářských trzích (prazskypatriot.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pražští veterináři letos zatím provedli zhruba 48 kontrol na 16 farmářských trzích, u pětiny prodejců zjistili nějaké pochybení. Nejčastěji šlo o nesprávné značení živočišných produktů, ale našli i potraviny prodávané po datu spotřeby.
Množství i typ závad jsou letos zatím velmi podobné jako ve stejném období loňského roku. Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) působící v Praze se zaměřili na kontrolu prodeje potravin na farmářských trzích. Konkrétně živočišných komodit jako jsou maso, ryby, masné a rybí výrobky, vejce, mléko a mléčné produkty či med. Kontrolovány byly téměř všechny pražské trhy, kde jsou pravidelně nabízeny živočišné produkty. Kromě nedostatků ve značení nabízených živočišných produktů byly odhaleny prohřešky spočívající v porušení chladírenského řetězce, prodeje potravin po datu spotřeby či nezajištění ochrany nabízených potravin před kontaminací. O výši sankcí rozhodnou správní řízení. Ve srovnání s loňským rokem letos ubylo závad ve značení původu zboží.
"Naopak za určitý ukazatel zhoršení úrovně znalostí o základních povinnostech při prodeji potravin lze označit dva případy, kdy byl zjištěn prodej výrobků po datu spotřeby," uvedl ředitel Městské veterinární správy v Praze Antonín Kozák. Díky novele veterinárního zákona, která začala platit loni v listopadu, můžou prodejci rozšířit sortiment o ulovenou drobnou volně žijící zvěř. "Zajíce či bažanta v kůži nebo peří bude možné si u stánku koupit pochopitelně až poté, co bude jejich tělo vyšetřeno proškolenou osobou," upozornila SVS. Čerstvé maso, drůbež, králíci, vejce či med přímo od chovatelů se letos může nově nabízet v celé republice, dříve byla nabídka omezena na sousední kraj sídla producenta.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.