Přihlásit

Pachové ohradníky chrání zvěř na Vsočině (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vysočina
Celkem na sto kilometrech chrání řidiče na Vysočině tisíce pachových ohradníků. Aby mohly i nadále bránit haváriím, je nutná jejich údržba.
Počet střetů zvěří s vozidly se díky pachovým ohradníkům snížil za posledních osm let téměř o polovinu.
"Zatímco v roce 2009 se na místech, kde byly později instalovány pachové ohradníky, stalo 1 006 nahlášených nehod, v roce 2016 už jich bylo jen 593 a loni dokonce 544," potvrdil mluvčí pojišťovny Generali Jan Marek. Vedle rozmísťování nových ohradníků je nutná i údržba těch stávajících.
Ekologicky odbouratelná pěna aplikovaná na stromy nebo kůly má trvanlivost tři až pět let, alespoň dvakrát ročně se ale musí plnit účinnou látkou. Tou je koncentrát obsahující směs pachu několika predátorů, která zvířata odpuzuje. Tento postup si žádá desítky tisíc ročně.

RYCHLEJŠÍ REAKCE NA VAROVNÉ SIGNÁLY
Pachové ohradníky instalují příslušné myslivecké spolky, které také vždy vytipují rizikové úseky procházející jejich honitbou. Ohradníky pak signalizují blízké nebezpečí a zvyšují pozornost zvěře. Reakce na varovné signály, jako jsou světla, pohyb auta a zvuk motoru, je pak rychlejší.
Nejčastější jsou srážky se srnčí zvěří, loni to jen na Vysočině ve 382 případech skončilo nahlášenou havárií. Dle informací pojišťoven zahynulo po střetech s vozidly také sto deset zajíců, osmadvacet lišek nebo třináct divokých prasat. Dvě vozidla srazila jezevce a jedno jelena.
Průměrná výše škody na voze při srážce se zvěří je čtyřicet tisíc korun, informuje pojišťovna Generali. Ta prostřednictvím své nadace ve spolupráci s Krajem Vysočina instalaci pachových ohradníků financuje.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.