Přihlásit

Pratuří stezka spojená se Živou vodou se otevře během prázdnin (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Modrá
Dalšího moravského prvenství se v průběhu prázdnin dočká turistický komplex Skanzen Modrá. Hojně navštěvovaná botanická a sladkovodní expozice Živá voda bude propojena s letos vybudovanou hektarovou aklimatizační oborou, která se v únoru stala druhým domovem dvěma jalovičkám a jednomu pratuřímu býkovi. Nebude chybět naučný chodník, nadzemní dřevěné lávky a dvoupatrová pozorovatelna. Projekt návratu praturů, který má od poloviny dubna ve své režii obec Modrá, se stal velkým počinem k navrácení a ochraně velkých kopytníků nejen na Slovácku, ale i na celé Moravě. První stádo zpětně šlechtěných praturů, jeden samec a pět samic, bylo jako první v celé střední a východní Evropě přivezeno do Milovic v říjnu roku 2015 z Nizozemska.
"V Milovicích spatřila v říjnu 2016 světlo světa první mláďata praturů, z nichž tři jalovičky, každá o váze přes tři centy, ale také jeden šesticentový býček, byli letos přivezeni do obůrky na Modré," informoval její starosta Miroslav Kovářík.
Netajil se tím, že okruh čtyřsetmetrového dřevěného naučného chodníku s můstkem, pod nímž bude projíždět těžká technika na polnosti zemědělských podniků, povede místy až 4,30 metru nad terénem obory, malou částí však po terénu. Pratuři ale budou od návštěvníků odděleni zábradlím a ohradou.
"Dvoupatrová pozorovatelna nebude sloužit jako rozhledna, ale dětem i dospělým, kteří se mohou v klidu posadit a bezpečně se podívat nejen na pratury, ale i po okolní krajině.
Pozorovatelna bude sloužit také k pořádání výukových programů, zejména pro děti," řekl Miroslav Kovářík. Obora by měl být rozšířena o další rostlinné a živočišné druhy. Kupříkladu o vodní ptactvo mokřadů, ale i hrabavé ptáky.
Stezku praturů za 3,5 milionu buduje Modrá nikoliv s pomocí dotací, ale z výtěžků provozu tamního archeoskanzenu a Živé vody. Lidem by měla ukázat, že stejně jako třeba pes, který žije s člověkem, aniž by si to uvědomoval, i pratur byl kdysi důležitou součástí života člověka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.