Přihlásit

Nelegální odchyt kakaduů na indonéském ostrově Maluku: až 12 tisíc papoušků ročně! (ararauna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Omezit nelegální odchyt a obchodování s původními druhy papoušků kakadu na indonéských ostrovech Seram, Maluku a dalších lokalitách západní Indonésie chtějí ochránci přírody zapojení do projektu Indonesian Parrot Project. Společnými silami natáčí dokumentární film, který by se měl objevit ve světové distribuci a napomoci posilovat veřejné povědomí o tomto problému. Jenom z ostrova Maluku se ročně vyveze na 12 tisíc papoušků, mezi nimi i kakaduů moluckých, bílých a žlutolících. Indonesian Parrot Project vypsal na výrobu filmu veřejnou sbírku a prostřednictvím crowdfundingového webu GoFundMe.com chce vybrat 15 800 dolarů, což je v přepočtu přes 350 tisíc korun.

Dobrovolníkům se zatím podařilo vybrat něco přes polovinu stanovené částky, devět tisíc dolarů (200 tisíc korun). Zbylou částku by chtěli získat během následujícího měsíce. "Neudržitelný obchod s papoušky ve k úpadku původních druhů ptáků v jihovýchodní Asii. Při řešení tohoto problému Indonesian Parrot Project spolupracuje s dalšími organizacemi zabývajícími se ochranou přírody a společnými silami zachraňují, rehabilitují a vypouští zpět do indonéské přírody papoušky zabavené pašerákům," líčí výkonná ředitelka Indonesian Parrot Projectu Bonnie Zimmermannová. "Zaznamenali jsme alarmující pokles populací ohrožených druhů kakakaduů a dalších papoušků kvůli ztrátě jejich původních biotopů, extrémní chudobě místních lidí a z toho plynoucího nelegálního obchodu s ptáky."

Kakaduů žlutolících velkých zbývá jen 22
Průměrné počty pašovaných papoušků jsou extrémně vysoké. Z více než 12 tisíc exotů, kteří jsou ročně odchyceni na ostrově Maluku, přežije jen zlomek. Podle Bonnie Zimmermannové se nelegální odchyt papoušků podepsal zejména na kritické situaci kakaduů žlutolících velkých, jichž ve volné přírodě zbývá posledních 22 jedinců. "Jeho populace je na pokraji vyhynutí a na to bychom chtěli v našem dokumentu upozornit," říká Zimmermannová. Film je věnovaný památce zakladatele Indonesian Parrot Projectu dr. Stewartovi Metzovi, který zemřel loni ve věku 70 let. Produkovat jej bude americká nezisková organizace Wildlife Messengers, která se specializuje na výrobu filmů o ochraně přírody.
Většina záběrů dokumentu vznikla loni a obsahují rozhovory s členy týmu Indonesian Parrot Projectu, zástupci místních komunit a indonéského kmene, který se v minulosti živil lovem kakaduů pro jejich maso, s někdejšími pytláky a záběry z akcí proti pašerákům a konfiskací nelegálně držených ptáků. Indonésie patří mezi biologicky nejrozmanitější části Země. Rozkládá se na 18 tisících ostrovech, na nichž je třetí největší plocha deštných pralesů na světě po Amazonii a centrální Africe. Ačkoli indonéské pralesy zabírají jen jedno procento rozlohy Země, nachází se v nich 10 procent ze všech dosud známých rostlin, 12 procent druhů savců a 17 procent druhů kriticky ohrožených ptáků a papoušků. Indonéské ministerstvo životního prostředí navíc předpokládá, že polovina druhů rostlin a zvířat dosud ještě nebyla objevena.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.