Přihlásit

Novorolské lesy se plní novými ptačími budkami (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NOVÁ ROLE
Malá sýkorka i majestátní sova nebo například datel mají nově v novorolských lesích své budky. První várku zhruba čtyřiceti ptačích obydlí přidělal lesní hospodář Luboš Doležal na stromy už zjara. "Ve spolupráci s místním truhlářem jsme vyrobili první sérii budek, které se používají pro to nejdrobnější doupové ptactvo, což jsou sýkorky modřinky, šoupálci nebo sýkora uhelníček," vysvětlil Doležal. Jedná se o drobné ptactvo, které není schopné konkurovat větším opeřencům jako je sýkora koňadra nebo brhlík. "Pro ty se musí udělat otvor menší a musí se zabezpečit proti tomu, aby ho větší ptáci nevyklovali. Automaticky a velmi rychle by totiž budky obsadili a nepustili tam ty menší druhy," popsal Doležal.
Podle lesního hospodáře by pak malá sýkorka neměla šanci a neubránila by se. "Když nebude mít šanci zahnízdit, tak se bude muset přesunout na horší stanoviště, kde je větší vliv predace, takže by mohla přijít o snůšku," vyvětlil.
Aby tomuto nežádoucímu efektu zabránil, tak dovybavil budky tak, aby do nich straka nebo sojka nemohly vyklovat větší otvor a udělat si z hnízda spižírnu. "Tyto ochrany se na budky přidají a potom už se jen zjara nainstalují. Na konci února a na začátku března to úplně stačí," dodal.
Mezi další obyvatele patří i párek kachen, který se už uhnízdil na rybníku Ve vrbičkách.
Tím ale ptačí výstavba v lese nekončí. "Na podzim truhlář zhotoví dalších zhruba čtyřicet budek pro větší sýkorky, brhlíky a všechno, co si tam zaleze. Ty promíchám mezi budky, které tady už jsou. Chceme, aby byly veřejnosti blíž," sdělil Doležal s tím, že na domky pro opeřence lidé narazí nejen na lesní cestě, ale i u cyklostezky. Šest speciálních budek vzniklo i pro netopýry, a to hned při kraji lesa. "Rádi vyhledávají stěny porostu, kde hledají hmyz," řekl Doležal. V rámci péče o opeřence spolupracuje Luboš Doležal i s místní školou. "Každá třída má svou budku, kde poznává, jaký pták tam hnízdí, jaký je jeho rodokmen a jaké má potřeby," popsala starostka Jitka Pokorná.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.