Přihlásit

Drama na Vítkovsku: liška kousla ženu do nohy (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V opavské nemocnici skončila žena poté, co ji uplynulou sobotu kousla při procházce mezi Vítkovem a Klokočovem liška.
Vítkov, Opava - Šla jen tak na procházku. Zřejmě ani ve snu by ji nenapadlo, jakou dohru bude její rozhodnutí mít. Ve chvíli, kdy si na chvilku lehla do trávy, ji do nohy kousla liška. Celý příběh se odehrál uplynulou sobotu mezi Vítkovem a Klokočovem. "Ucítila jsem kousnutí a všimla si, že mi z nohy teče krev. Ve vysoké trávě jsem uviděla uši a čumák. Tak jsem hledala majitele toho psa. Nikde v okolí nikdo nestál a já jsem spatřila, že kousek ode mne sedí liška. Snažila jsem se ji zahnat, ale neutíkala a koukala na mě," popsala nepříjemný zážitek zdravotní sestra Olga.
Ránu si prý omyla vodou a šla domů. "To víte, že mi hlavou probleskla otázka, zda zvíře nemělo vzteklinu. Doma jsem si nohu umyla vodou, mýdlem a pořádně ránu vydezinfikovala. Poté jsem se nechala odvézt do Slezské nemocnice v Opavě," nechala se slyšet žena. Podle slov tiskového mluvčího Slezské nemocnice Jiřího Krušiny si žena myslela, že ji čekají bolestivé injekce do břicha, kterými se v minulosti předcházelo vzteklině. "Ve zdravotnictví pracuji od roku 1977 a udělalo veliký pokrok. Léčba mě vůbec nebolela a navíc se o mě vzorně starali," uvedla.
Podle primáře infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petra Kümpela je napadení liškou za bílého dne skutečnou raritou.
"Vezmeme-li navíc v potaz, že lišku nevyprovokoval žádný mazlíček, bylo nutno předpokládat, že by mohla být liška infikována vzteklinou. Inkubační doba vztekliny je i 6 až 12 měsíců," uvedl Petr Kümpel.
K léčbě bylo využito speciální sérum v kombinaci s běžnou vakcínou.
"Pacientce bylo potřeba podat okamžitě protilátky.
V případě, že nemoc vypukne, je vždy smrtelná. Proto jsme ještě v sobotu vyslali pro sérum sanitku do Prahy. To jsme pacientce podali v co nejkratší možné době. Následně absolvovala očkování běžnou vakcínou, která zajistí, že i po vyprchání protilátek ze séra bude žena proti vzteklině 12 měsíců imunní," dodal primář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.