Přihlásit

Myslivci si mnou ruce, mírná zima zvěři svědčí (Metro)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvěř má v lese dostatek potravy a nemusí čerpat z energetických zásob, řekl jednatel okresního mysliveckého spolku v Olomouci Jiří Zbořil. "Zvěř přikrmujeme, ale jenom v menším množství a kvalitní potravou. Zvěř sice ke krmelcům přijde, ale není na tom životně závislá," uvedl Zbořil.
Ještě tlustší
Podle něj zvířata mohou spásat trávu v lesích i na loukách, urodilo se i dostatek žaludů a bukvic. "Dostatek potravy má i černá zvěř. Zem není promrzlá, mohou proto rýt a najít si potravu v zemi," vysvětlil Zbořil. Zvířata proto nemusejí čerpat z tukových zásob, naopak je mohou ještě rozšířit.
Loni bylo hůř
Zcela odlišná byla situace loni, kdy myslivci museli v zimě zvěř bohatě přikrmovat, a přesto počítali ztráty. "Úhyny byly loni největší za posledních několik let. Letos to vypadá příznivěji, ale rozhodne počasí v únoru a březnu," soudí Zbořil. V loňském roce dopadlo počasí zejména na srnčí zvěř, které výrazně ubylo. Odstřel srnčí zvěře byl proto zhruba o pětinu nižší než v předešlých letech. Ubylo i černé zvěře.

Foto - ILUSTRAČNÍ FOTO SXC.HU

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.