Přihlásit

Zima nepřeje lyžařům, ale nahrává zvěři (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvěř v lese nevysiluje pohyb v hlubokém sněhu a v příznivém počasí neprožívá dobu strádání

Letošní zima je nepříznivá k lyžařům, o to víc nahrává zvěři. Její mírná podoba bez sněhu a mrazu poskytuje dostatek potravy.
 Zatímco loni museli myslivci v dlouhé zimě s vysokou sněhovou přikrývkou dělat maximum, aby zvěř zůstala v dobré kondici, letos takové starosti nemají. Teplá zima zvěři prospívá, především proto, že neprožívá dobu strádání. "Příznivé je počasí i pro černou zvěř," potvrdil Ladislav Kletečka, hospodář Mysliveckého sdružení Tetřívek Třemešné na Tachovsku. Prasata mohou stále rýt v zemi, kde je dostatek bukvic, a hledat si i další potravu - myši, žížaly, kořínky. Podobně se k potravě dostává ostatní zvěř.
 Neznamená to ale, že by myslivci byli bez práce. Dokrmují dužnatým a jadrným krmivem, ovšem v menší míře, než bývá pro tuto dobu obvyklé. Co myslivci ušetří, je seno. Spárkatá zvěř si ho nebere, protože se stále dostane k šťavnatější potravě.
 Stejně hovoří jednatel Okresního mysliveckého spolku Klatovy Pavel Martin. "Přikrmuje se, ale potřeba je menší," uvádí. "Jen objemové krmivo zvěř nebere. Na výběr má nejen trávu, ale i maliní či ostružiní," dodává s tím, že letošní zima je pro zvěř prostě snazší.
 Problémem může být lidský faktor. Turistika v lese doslova kvete, běžkaře střídají pěší návštěvníci, někde mohou být problémem i vozíky na odvoz dřeva a také terénní motorky. "Nejhorší jsou ale pro přírodu a její klid psi," vysvětluje Pavel Martin.
 "Pohyb vylekané zvěře není teď v lese naštěstí obtížný, takže pro přemisťování nevynakládá takové úsilí. Daleko horší je hluboký sníh nebo zmrzlá ledová krusta," upřesňuje s tím, že v takovém případě hrozí zranění běhů. "A právě od toho je zatím uchráněna," dodává. Mírné lednové počasí podle něj není až tak výjimečné, i když uznává, že se příroda chová jinak, než by měla. Probouzí rostliny, zvěř ale zatím nijak výrazně nepoznamenává. Hospodář Mysliveckého sdružení Lesy Staré Sedliště Josef Vondráček jisté obavy v tomto směru má. "Extrémnost počasí se může projevit u divokých kachen, bažantí kohouti jdou do toku. Takový stav je běžný v březnu, tedy o tři měsíce později," tvrdí. Pokračující teplé počasí může přinést změnu říje u zajíců či divokých prasat.
 Určité obavy má také o spárkatou zvěř. "Přestože počasí se pro ni zdá být příznivé, opak je někdy pravdou. Při mokru a větru zvěř nerada vychází za krmením. Může ji to oslabovat stejně jako stálé promočení," vysvětluje. Problém vidí v úbytku hrabošů, ptactva a následně dravců. Apeluje na občany, aby se v lese chovali tiše a usměrňovali své čtyřnohé miláčky.
 "Patnáctého ledna končí lovecká sezóna a ve všech honitbách by měla mít zvěř do jara klid," uvádí. Současně dodává, že letos poprvé se podařilo sjednat společný celokrajský termín pro podávání medikamentů spárkaté zvěři proti parazitům.
 "Uskuteční se 20. a 21. ledna a podávat se bude Cermix a Rafendazol," uzavírá.

Foto popis: Ke zvěři je letošní zima šetrná. Myslivci nemusejí tolik dokrmovat. Nejvíc na odbyt jde oves, ječmen, kaštany, žaludy, z dužnatého krmiva jablka, krmná řepa, mrkev.
Foto Autor - Foto PRÁVO - Jindra Pašková

Regionální mutace Právo - Plzeňský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.