Přihlásit

Na mnoha místech se zvýšil stav srnčí zvěře (Prima TV)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Pokud jste teď někdy potkali v lese srnku, věřte, že to není nic neobvyklého. Na mnoha místech se totiž zvýšil jejich stav. Myslivci jsou rádi, že se alespoň srnčí zvěři daří. Nervózní ale začínají být majitelé lesů. Srny jim okusují stromy, takže je jejich ochrana stojí víc peněz. Tvrdí, že srnčí zvěře je nejvíc za poslední roky. Myslivci to ale vidí trochu jinak.

Autor
Po loňské dlouhé zimě zůstaly stavy zvěře v českých lesích naprosto zdecimované, v některých honitbách uhynula až čtvrtina zvířat. Vlastníci lesů se proto s myslivci dohodli, že letos omezí lov, výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Podle statistik v současné chvíli připadají v Česku na kilometr čtvereční čtyři srnky, i když myslivci moc statistikám nevěří.

Jaroslav Kostečka, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty:
Myslím si, že dneska jsme tak přibližně na 70 %, co uvádí statistika.

Autor
I tak se ale počet zvěře blíží tuzemskému rekordu, majitelé lesů ovšem nadšení nejsou. Platí totiž úměra: Čím více vysoké, tím více majitel zaplatí za ochranu lesa.

Rudolf Švec, lesník, Lesní správa Pelhřimov:
To drátěný pletivo asi 35, 40 tisíc na kilometr běžnýho oplocení.

Karel Schwarzenberg (nestr.), ministr zahraničí, majitel lesů:
Přemnožené stavy vždy poškozují les.

Autor
Právě majitelé lesů nicméně mohou po dohodě se správci honiteb počet zvěře omezit, stavy ale nesmějí klesnout pod zákonnou mez.

Zdeněk Vlček, myslivec:
Někteří ti majitelé prostě to přijmou docela rozumně, někteří prostě dělají velký problémy.

Autor
Daleko větším problémem je podle myslivců přemožení divokých prasat. U těch je navíc paradoxem, že se jejich stavy odstřelem téměř nedají regulovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.