Přihlásit

Myslivce čekají významné akce (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřicko - Myslivost v našem litoměřickém okrese je nejrozšířenější společenskou činností, přispívající zejména v oblasti ochrany přírody, regulace a péče o živou přírodu a zvěř podle Zákona o myslivosti č.449/01.
V naší okresní myslivecké organizaci je na 1440 myslivců zapojených ve třech oblastech správních celků - Litoměřice, Lovosice a Roudnice n. L. v 73 honitbách s celkovou výměrou 87 379 ha honební plochy. V těchto uznaných honitbách je normovaná zvěř jako je daněk, muflon, srnčí zvěř, prase divoké, zajíc a bažant. V některých částech okresu se vyskytuje jelení zvěř a koroptev polní.
Starost o zvěř, honitby a přírodu je hlavním posláním myslivecké organizace. Myslivost podle stávajícího zákona je veřejnou aktivitou k ochraně přírody a přírodního bohatství. Proto jsou jeho aktivity chráněné zákonem, který omezuje a limituje jak myslivce, tak vlastníky pozemků ležících v honitbě. Myslivost v českém právu je činnost vedoucí k optimalizaci stavů zvěře a není to žádná zábava nebo sport. Stručně řečeno, myslivost je součástí přírodního bohatství státu, jak to také nedávno potvrdil Ústavní soud.
Okresní myslivecká organizace vstupuje do nového roku s předsevzetím nadále zlepšovat podmínky pro činnost mysliveckých sdružení, jednotlivých honiteb a ve spolupráci se všemi třemi městskými úřady vytvářet podmínky ke stálému zlepšování stavů lovné zvěře, zejména pak u zajíce polního abažanta.

V letošním roce bude probíhat několik významných akcí v myslivosti:
- 20. ledna bude zahájen myslivecký kurz k přípravě za zkoušky z myslivosti
- 27. - 28. ledna se uskuteční celokrajská ozdravná akce pro spárkatou zvěř vyložením léčiv
- 31. března se uskuteční Fild-Trail loveckých psů ohařů - ve Straškově
- v dubnu se pak uskuteční celookresní myslivecký sněm
- v tomto roce se dále uskuteční celkem patnáct zkoušek psů loveckých plemen, kde mezi nejvýznamnější bude patřit mezinárodní soutěž ohařů "Memoriál Karla Podhajského", který se bude konat v oblasti Roudnice n.L. ve dnech 28.9.-30.9. 2007
- 14. dubna se uskuteční okresní přebor ve střelbě na asfaltové terče ve znovu otevřené střelnici v Trávčicích
-ve dnech 19.-20. 5. 2007 se uskuteční celookresní hodnocení a výstava trofejí zvěře ulovené v roce 2006, a to na výstavišti v Litoměřicích při mezinárodní výstavě psů. Adolf Rolínek, jednatel OMS Českomoravské myslivecké jednoty Litoměřice

Foto - Každoročně připravuje okresní myslivecká jednota také řadu zkoušek psů.
Foto Karel Pech

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.