Přihlásit

Sražená zvěř patří mysliveckému sdružení (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PŘEDSEDA KOMISE PRO OCHRANU ZVĚŘE A PŘÍRODY OMS V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH OLDŘICH TRIPES:

* Na jihu Čech, zejména ve vyšších polohách Šumavy, jsou téměř na denním pořádku střety lesní zvěře s automobily. Je to oproti minulým letům nějaký zvláštní extrém?

 Do jisté míry ano. Domnívám se, že hlavní příčinou je rostoucí agresivita řidičů v silných vozech. Jezdí se všeobecně rychleji, a přitom jako by nikdo nepředpokládal, že přes silnici má své přirozené přechody lesní zvěř. Lesní zvířata se pohybují různě. Takzvané ochozy má v jiných místech černá zvěř a v jiných například srnčí.

* Častější jsou podle statistik v poslední době i střety s kanci, kteří na vozidlech působí poměrně značné škody, a tyto události proto řidiči také mnohem častěji hlásí policii a pojišťovnám.

 Černé zvěře je v současné době více než v minulosti, i když její početní stavy částečně zredukovala loňská mimořádně drsná zima. Bachyně kladly selata v únoru a březnu do vysokého sněhu za velkých mrazů, takže velká část selat uhynula hned po narození. Stavy černé zvěře sice kulminovaly na přelomu roku 2005 a 2006, ale i nyní jsou velmi početné. K omezení jejich počtu vlastní lov nestačí, protože je velmi náročný. Rostoucí počet střetů se zvěří na silnici ale mají přesto na svědomí sami řidiči. Všichni zbytečně chvátají.

* Přesto v absolutním počtu "vedou" dopravní nehody způsobené srnčí zvěří. Policisté ale odhadují, že možná polovinu těchto střetů řidiči nenahlásí.

 To je pravda. Divočák váží metrák a škoda na vozidle je tak mnohem vyšší než u lehčí srnčí zvěře. Srna váží i necelých dvacet kilo, při nehodě dojde k přelámání běhů a usmrcení zvířete, ale na autě může být škoda minimální. Srnu řidič hodí do kufru a jede dál. Nějaký ten pomačkaný plech si snadno nechá spravit a má zvěřinu. Bohužel se často auty i pytlačí a ztráty pro myslivecká sdružení nejsou zanedbatelné.

* Řada řidičů možná ani netuší, že se ponecháním si sraženého zvířete vlastně dopouští trestného činu.

 Zvěř patří tomu mysliveckému sdružení, v jehož honitbě byla sražena. Řidič by správně po nehodě měl vyhledat místního mysliveckého hospodáře a ten kus odevzdat. Podle odhadů se takto zachová pouze třetina lidí

* Co byste vzkázal v této souvislosti řidičům?

 Buďte prozíraví a počítejte s tím, že v určitých lesních úsecích se před vaším vozidlem může zvíře kdykoli objevit.

Regionální mutace Právo - Jižní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.