Přihlásit

Kance zabil sok v souboji, nebo byl sražen (Region Bruntálský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KRNOV (frk) - Minulý týden byl v lese za skládkou na Cvilíně nalezen mrtvý divočák. Uživatel honitby Karel Kocourek ho podle zákona o myslivosti a podle veterinárních předpisů okamžitě nechal zlikvidovat v kafilérii.

Odborníci při ohledání zvířete okamžitě vyloučili nemoc i střelnou ránu pytláka či lovce, ale dál se už jejich názory rozchází. Podle jedné verze mohl kanec utrpět smrtelné zranění při souboji se silnějším soupeřem, a druhou možností je střet s autem. Souboje kanců provází chrutí, neboli kančí říji, která začíná  v listopadu a končí v lednu.
"Mrtvý kanec tam ležel asi týden. Teď při teplotách kolem nuly se rozklad zpomalí, a doba úhynu se nedá určit přesněji. O tom, že příčinou úhynu mohlo být zranění při souboji s jiným kancem, vypovídá výrazná rána pod krkem. Smrtelné zranění při chrutí černé zvěře jsou sice vzácné, ale už jsem se s podobnými případy setkal. Stačí se zblízka podívat na dlouhé špičáky, a pochopíte, že v boji to je skutečně nebezpečná zbraň," domnívá se Karel Kocourek.
Kňouři jsou samotáři, ale v době chrutí se připojují k tlupě bachyní, a o své vyvolené svádí tvrdé souboje.  Jejich páráky a klektáky dorůstají několik centimetrů, jsou ostré, a ční z tlamy ven. Přestože divočák má velmi tuhou štětinatou kůži a jeho orgány chrání vrstva tuku, v soubojích může být zraněn.
Také hypotéza, že se divočák střetl s autem a navzdory těžkému zranění se ještě dokázal doplazit do lesa, má své opodstatnění. "V první řadě musím pochválit uživatele honitby za rychlý a správný postup při likvidaci zvířete. Mrtvý kanec byl asi čtyři roky starý, a podle dokladu z kafilerie vážil šedesát kilo. Prohlédl ho také hospodář mysliveckého sdružení a podle něj šrám na krku nebyl tak hluboký, aby zvíře zabil. Za hlavní příčinu úhynu označil pošramocení v oblasti pánve a bederní páteře, a související vnitřní zranění, což nasvědčuje střetu s vozidlem.  Nejbližší silnice je sice od místa nálezu dost vzdálená, ale lovci vám potvrdí, že i smrtelně raněný divočák  se instinktivně snaží schovat a dokáže při tom urazit stovky metrů. Já se přikláním k verzi autonehody, protože smrtelná zranění při soubojích kanců jsou výjimečná," hodnotí případ Tomáš Salvet z odboru životního prostředí Městského úřadu v Krnově, který má na starosti myslivost.

Foto - Počátkem minulého týdne byl nalezen nedaleko bývalé cvilínské skládky uhynulý divočák. Názory na jeho skon se rozcházejí.
Foto - FIDEL KUBA

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.