Přihlásit

Na bobry jdou se satelitem (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak se sčítají bobři? " Určitě se nerozpočítávají   na prvního a druhého," směje se Aleš Vorel z České zemědělské univerzity, který měl včera v nohách už několik desítek zimních kilometrů kolem potůčků i řek pod Lanžhotem. Další ho ještě čekají. Sčítá v těchto dnech bobry na Břeclavsku na ploše větší než dvě stě kilometrů čtverečních v nivě řek Dyje a Moravy až po jejich soutok v lužním lese pod Lanžhotem.
 " Snažíme se vymezit teritorium jednotlivých bobřích rodin na základě například okusů stromů, nor, hrázek, pachových značek či bobřích chodníků, kudy chodí zpracovávat potravu," vysvětluje Vorel, jakým způsobem se snaží mapovat život bobrů přímo v terénu.
" Používáme satelitní navigaci, která nám pomáhá data převádět do počítače na mapy, ve kterých nám speciální program zpětně jednotlivá bobří teritoria vymezí," zasvěcuje do tajů své práce. Podle jeho názoru jsou čísla o počtech bobrů na Břeclavsku, která takto zjistí, velmi přesná. " Je všeobecně známo, jak asi velké množství jedinců průměrně žije v území jedné bobří rodiny," říká Vorel. Současný výzkum si objednal stát prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny.
" Populace bobrů na Břeclavsku je největší v České republice. Je to díky velkému množství ekosystémů, které bobr potřebuje. Představuje je síť kanálů, vedlejších vodních toků a bývalých meandrů řeky Dyje a Moravy,"   sděluje Vorel a zároveň přiznává, že ví o stížnostech lesníků i zemědělců na vodního hlodavce. Škody, které jim způsobuje, jdou do statisíců až miliónů. " Slyšel jsem historku, že když tady loni byly povodně, lidé vesele mávali bobrům, které unášel silný proud do Rakouska," směje se. Podle něj to nepomohlo, protože se většina vrátila.
" Nechceme tady dělat rezervaci. Navrhujeme opatření, která mají škody eliminovat," říká už vážně. Bobr podle něj do naší přírody patří. " Člověk ho už dvakrát vyhubil. Proto je třeba citlivě k němu přistupovat, abychom tento druh v přírodě navždy zachovali," je přesvědčen Aleš Vorel, který patří mezi největší znalce života bobrů v České republice.

ZDEŇKA HŘEBAČKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.