Přihlásit

Sněhová peřina přikryla jižní Moravu (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava - Příval sněhu na jižní Moravě včera způsobil desítky nehod, nadělal starosti ovocnářům, zpozdil sportovní utkání. Jenom vinaři si chválí, že díky sněhu nebude sucho. Brněnští policisté řešili desítky nehod. "Vydatné sněžení vadilo hlavně autobusům v kopcovitých částech Brna. Některé vůbec nedojely, další se zpozdily," uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová. "Obtížně průjezdná byla dálnice D1 v blízkosti Devíti křížů směrem na Prahu," řekl důstojník jihomoravské policie. Odpoledne se tam vytvořila dvacetikilometrová kolona. Smrtí ženy skončila nehoda na Břeclavsku. Nejde ale jen o řidiče. Škody očekávají také ovocnáři na Znojemsku. "Meruňky někde už dokonce rozkvetly. O zimním spánku stromů nemůže být řeč. Stačí, aby přišly mrazy kolem sedmi stupňů pod nulou, a s letošní úrodou se můžeme rozloučit," naznačil jednatel ovocnářské společnosti Ökoplant international Tomáš Letocha. Naproti tomu sucho a jen mírná zima vadí vinařům. "Přijdou- li mrazy, vinicím to neuškodí. Co nám ale vadí, je nedostatek vody. Sníh by to vyřešil," naznačil vedoucí vinic lechovických vinných sklepů Roman Staněk.

Zlínští hokejisté přijeli kvůli sněhu pozdě

Sníh dal zabrat i znojemským sportovcům. Včerejší zápas hokejové extraligy mezi Znojmem a Zlínem začal kvůli zpožděnému příjezdu hostů o půl hodiny později. S obavami hledí na teploměr zemědělci na Hodonínsku. Podle nich by nejkatastrofičtější scénář představovaly holomrazy víc než deset stupňů pod nulou. "Zatím sněží, což chrání rostliny. Pokud by ale sníh náhle roztál, mladé rostlinky začnou vyhnívat, což by znamenalo stejnou pohromu, jako kdyby přemrzly," varoval ředitel zemědělského družstva v Mikulčicích Leo Balun. Závěje mohou lidem život znepříjemnit, některým zvířatům jde ale přímo o život. "Budeme muset krmit srnčí zvěř, která teď nenajde potravu. Bažanti a zajíci si naštěstí najdou zrní v zásypech," řekl Bohumil Verner z vyškovského mysliveckého sdružení.

Foto - První letošní sníh seškrabával ze svého auta Cyril Pavlica z Hodonína.
Foto Deník/Petr Lysoněk

Foto - Teprve včera napadaný sníh připomněl Brnu, že je zima, ne březen.
Foto Deník/Petr Preclík

ANNA ČERNÁ, ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU

Vyšlo také v: Blanenský deník, Břeclavský deník, Hodonínský deník, Vyškovský deník, Znojemský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.