Přihlásit

K Mansfeldovi nejenom na pivo (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňská restaurace patří mezi dvacet nejlepších v republice, kde se točí Pilsner Urquell. A navíc tady i hodně dobře vaří.
Je to zvláštní, možná absurdní, ale je to tak. Plzeň kupodivu nepatří k městům, kde se holduje nějak zvlášť zdejšímu pivnímu skvostu. Potvrzuje to i starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Plzeňáci podle něho dávají přednost desítce. Jednou ze zdejších restaurací, kde si na dobrou "plzeň" můžete zajít, se jmenuje U Mansfelda.
Založili ji a vedou lidé, kteří v pivovaru léta pracovali. Třeba Zdeněk Prošek, který v restauraci dělá manažera gastronomických služeb, vychoval celé generace výčepních a o tom, jaká jídla jsou dobrá k pivu, by mohl sepsat pořádně tlustou knihu.

Pivo jako křen
K Mansfeldovi se chodí na dobré jídlo a vynikající pivo, které mají skutečně jako křen. Jedním z výčepních, kteří ho bravurně točí, je teprve pětadvacetiletý Milan Trávníček. V celostátní soutěži výčepních skončil na druhém místě za výčepním z pražské restaurace U Pinkasů. Mansfeld a Pinkasovi také patří mezi dvacet nejlepších restaurací v Čechách a na Moravě, kde se točí nejlepší Pilsner Urquell a které Václav Berka vybral do ročenky Grand restaurant 2007 Pavla Maurera (viz IN magazín č. 48/2006).
Dostat se do tak prestižního seznamu znamená o pivo skutečně pečovat od sklepa až po správné natočení do dobře vymyté sklenice. Tady se dá bohužel hodně zkazit a místo jiskřivého moku můžete dostat bez viny pivovaru kalnou močůvku. Idylické doby z Hrabalových a Menzlových Postřižin, kdy sládek špatnému hostinskému odmítne dodávat pivo, skončily. Konkurence je tak velká, že se pivovary hostinským podbízejí, aby u nich své pivo umístily.
K Mansfeldovi se nemusí bát zajít ani milci vína. Pod pivnicí je totiž stejnojmenná vinárna, kde mají slušný výběr domácích vín a sektů především z vinařských podniků patřících do uskupení Bohemia Sekt, které sídlí v nedalekém Starém Plzenci. Na vinném lístku jsou také vína z Francie.

Guláš i zvěřina
Jak známo, pivo podporuje chuť k jídlu a už při pouhém pohledu na Mansfeldův jídelníček se sbíhají sliny. V kapitole jídla k pivu mimo jiné najdete škvarkovou pomazánku s topinkami, olomoucké tvarůžky ve slanině zabalené, v pivním těstíčku smažené nebo dvě neobvyklé, ale báječné úpravy hovězích drštěk - smažené s tatarskou omáčkou či pečené s uzeným masem a česnekem.
Pokud si potrpíte na zvěřinu, U Mansfelda vám nabídnou třeba pytlákův guláš z kančí plece s majoránkou a křenem, filé z jeleního hřbetu na rozmarýnu s bylinkovým máslem, jelení steak na brandy s omáčkou z červeného rybízu či dozlatova usmažený řízek z kančí kýty provoněný česnekem nebo kančí zbojnickou roládu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. K mání jsou i ryby, speciality a jídla z tradiční české kuchyně. Například guláš Prazdroj se špekovými knedlíky, restovaná husí játra na červeném víně s mandlemi, maminčina sváteční svíčková na smetaně s brusinkami nebo půlka pečené kachny s červeným zelím a bramborovými knedlíky. Potom nezbude než zvolat: "Pane vrchní, ještě jedno!"
-
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vařte s námi

Anínský pstruh se zeleninou a cibulí
Pro 4 osoby
* 4 pstruzi z Anína * 50 g hladké mouky * 100 g olivového oleje * 150 g anglické slaniny * 200 g cibule * sůl, bílý pepř * směs rybího koření * 120 g citronu
Pstruha očistíme, osolíme, opepříme a okořeníme směsí na ryby. Obalíme v hladké mouce a pozvolna pečeme na olivovém oleji do nazlátlé barvy. Ke konci pečení přidáme na pánev nahrubo nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu a krátce orestujeme. Na talíři doplníme řezem citronu. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory, bílé pečivo nebo zeleninové saláty.

Informace
U Mansfelda
Dřevěná 9, Plzeň
Tel.: 377 333 844,
www.umansfelda.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.