Přihlásit

Zemědělci se bojí mrazů (Týden u nás)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blansko/Boskovice - Mrazy, které předpovídají na konec ledna meteorologové, děsí zemědělce i zahrádkáře. V nezvykle teplém prosinci a lednu totiž vyrašily některé rostliny dříve, než je obvyklé.
"V tuto dobu odkvetly už lýkovec i čemeřice. Normálně se tak stane až v období, kdy roztaje sníh," líčí situaci letošní extrémně teplé zimy Zdenka Kopková z územní rady Boskovic. Největší obavy má Kopková o ovocné stromy, jejichž pupeny se začaly nalévat.

Stromům teplo nesvědčí

Zahrádkáři mají také obavy, aby vlivem suchého podzimu stromy nevymrzly ve dřevě. "Strom rozpraská podél kmene a uvnitř vymrznou vlákna, která táhnou živiny," vysvětlila Kopková.
Podle ředitele zemědělské agentury v Blansku Jaroslava Borka sníh nejenže zdobí krajinu, ale přináší do ní i vodu. "Protože letos nesněží, stromy nemají vodu, takže dochází k vysychání jejich pletiv," sdělil. Na druhou stranu teplé počasí zatím neškodí. Mohou se sice vyskytnout hlodavci, ale ti podle Borka škodí hlavně na jaře v průběhu vegetace. Podle Františka Vítka, ředitele společnosti Zeas Lysice, by mrazy také zničily různé škůdce a choroby rostlin. "Kvůli letošnímu počasí bude obilí zaplevelené a na jaře budeme muset dát větší náklady na chemickou ochranu," dodal Vítek.

Zvířata nemají hlad

Letošní zimu lidi ráno budí zpěv pláků. "Ano, teplo má vliv na výskyt zpěvného ptactva. Také neodlétli racci. Díky teplu ale nestrádá zvěř. Nemá potřebu se shlukovat do větších tlup kvůli potravě," sděluje Jaroslav Zelený, jednatel Okresního mysliveckého spolku. Podle něj je letošní situace pro zvířata lepší než loni, zatím. "Minulý rok padlo v tuhé zimě mnoho kusů, hlavně mláďat," dodává Zelený.
Vydavatel časopisu Houbař Petr Müller letos v přírodě napočítal přes dvacet druhů hub, což rozhodně není obvyklé. Jaroslav Borek tvrdí, že až vypukne extrémní zima, což je minimálně mínus deset stupňů, bude to mít pro rostliny destruktivní dopad.

KAROLÍNA OPATŘILOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.