Přihlásit

Nových myslivců je málo (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberecký kraj - Okresní myslivecké spolky pomalu vyhlašují termíny mysliveckých zkoušek, narážejí však na velký problém: Je málo nových uchazečů. Například na Liberecku se loňských zkoušek pro myslivecké hospodáře zúčastnilo pouhých devět lidí, z nichž sítem prošlo pouhých šest.
"Základní myslivecké zkoušky se budou konat pro loňské uchazeče již 31. března letošního roku, kdy bude vyzkoušeno zhruba 20 adeptů, kteří prošli roční praxí v honitbách našeho regionu," uvedla mluvčí Okresního mysliveckého spolku Liberec Věra Bouzková.
Problém je podle myslivců zejména mezi mladými lidmi. Těch, kteří by dobrovolně absolvovali několikaměsíční teoretický kurz, potom roční praxi u mysliveckého hospodáře a ještě složili zkoušky, je zoufale málo.
"Přitom se vždy snažíme uchazečům maximálně vyjít vstříc. Přednášky děláme vždy o víkendech a praxe se dá zvládnout i při zaměstnání," obhajuje metody myslivců mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha.
Mladé lidi ale ani tohle nevábí. "Spíše než mladí lidé se nám hlásí silné ročníky ze sedmdesátých let. Dnešní třicátníci a čtyřicátníci opět objevují kouzlo lesa," sdělil nám Jiří Šilha. Podle něj přijde v celé České republice ročně ke zkouškám asi dva a půl tisíce uchazečů.
"Jsme rádi, že se ještě najdou myslivci, kterým nevadí absolvovat roční praxi a projít vším,co jsme museli i my starší,"dodala Bouzková.

(tl)

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.