Přihlásit

Myslivci začali přikrmovat zvěř (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměřížsko - Plné ruce práce s přikrmováním a léčením zvěře mají v těchto dnech myslivci na Kroměřížsku. Teplé počasí jim totiž donedávna podávání léčiv znemožňovalo.
"Přikrmování se nyní provádí lépe než před čtrnácti dny, kdy se teploty pohybovaly okolo patnácti stupňů. Navíc v celém Zlínském kraji současně probíhá ozdravná akce, které dosud toto teplo bránilo. Zvěř se snadno dostala k potravě, a krmelec s léčivem tudíž vůbec nepotřebovala," sdělil jednatel kroměřížských myslivců Jan Buksa.
Sněhová nadílka nimrody zatím netrápí a rizikové oblasti nehlásí. "Na vytipovaných místech, kde by se problém s krmením mohl vyskytnout, máme k dispozici samozásobovací zařízení. Tam jsme před zimou přivezli deset až dvanáct metráků ječmene, který je bohatý na vlákninu, a zvěř ji potřebuje," uvedl myslivec František Durďák z Hostýnských vrchů s tím, že do volných krmelců donášejí potravu pro zvěř dvakrát týdně.
Přikrmovací zařízení používají také nimrodové v Kroměříži. "U těžko dostupných míst máme velký zásobník s trychtýřem, kde strava pozvolna sama padá do krmelce. My je pouze občas zkontrolujeme," řekl Buksa.
Kdyby přece jen sníh myslivcům znemožnil přístup ke krmelcům, situaci vyřeší těžká technika. "Letos to zatím nebylo potřeba," dodal Durďák. S kalamitní situací myslivci ale počítají. "V celé republice jsou místa, kam není možné krmivo dopravit ani pomocí terénních vozů. V krajním případě pak přicházejí na řadu klasické běžky či sněžnice," podotkl mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha.
Myslivci do krmelců do konce roku dodávali takřka vše, po novém roce však zvěř dostává speciální přikrmovací směs. "Nejčastěji jsou to kukuřičné úlomky nebo kvalitní seno," uzavřel Jan Buksa.

JARMILA KUNCOVÁ

Foto - Myslivci nyní krmelce plní speciální přikrmovací směsí, kukuřičnými úlomky nebo kvalitním senem.
Ilustrační Foto - archiv

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.