Přihlásit

Litohlavští se loučili (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litohlavy - Přelom letopočtů je tradičně spojen s ukončením lovecké sezóny. Končí doba lovu většiny druhů zvěře, nastává klid v honitbách, intenzivně probíhá péče o zvěř, organizují se myslivecké zábavy a plesy. Pomyslnou tečkou však bývají poslední leče. Nejinak tomu bylo i v Litohlavech, kde loveckou sezónu zakončili myslivci z Honebního společenstva Litohlavy-Klabava.

V sobotu ráno se muži v zelených kamizolkách a jejich nepostradatelní čtyřnozí pomocníci nejrůznějších plemen pomalu scházeli. Důvodem jejich setkání je poslední leč - hon, který pomyslně zakončil loveckou sezónu. Zároveň odstartovala i zimní péče.

Poslední hon začal občerstvením v útulné hospůdce. Přítomné přivítal honební starosta myslivecké společnosti Litohlavy - Klabava Miloslav Brada. Hon začal a myslivci zaujali stanoviště a honci se na povel lovecké trubky dali do pohybu. V leči může být liška či divoká prasata, jejichž stavy se na Rokycansku za poslední rok rapidně snížily.

Myslivost v dnešní době není jednoduchou záležitostí. Desítky odpracovaných hodin, pečlivá celoroční péče o zvěř nebo zachovávání starých mysliveckých tradic patří k nejčastějším činnostem dnešního vyznavače Hubertova cechu. A lov? Ten je a ž na posledním místě. Poslední hon skončil. Po mysliveckém halali a slavnostní večeři se slova opět ujal honební starosta, který vyhlásil krále honu. Hned poté připomněl80té narozeniny Jana Fišera, který svůj život zasvětil myslivosti a v Litohlavech je častým a vítaným hostem.

Následovalo pasování na lovce zvěře srnčí a černé. Po chvilce oddechu došlo na myslivecký soud. Před soudní trojici byli postupně zváni ti, kteří se provinili proti myslivecké etice či tradicím. Výslech, řádné prověření prohřešku za uplynulou loveckou sezónu a obhajoba. Ke všeobecnému veselí přispívají nejen odpovědi provinilých, ale  i poznámky z řad publika.

V brzké době se uskuteční nejen výroční členské schůze jednotlivých mysliveckých sdružení, ale i společné aktivity vedoucí ke zvelebování krajiny výsadbou stromků a keřů. Ty jsou plánovány na 31. března a 7. dubna.

Pavel Moulis

Foto - Jan Fišer oslavil s litohlavskými myslivci 80 let života, který také věnoval rozvoji myslivosti na Rokycansku. Dárkový koš mu předává honební starosta Miloslav Brada.
Foto Pavel Moulis

Foto - Myslivci z Honebního společenstva Litohlavy - Klabava zakončili sezónu poslední lečí.
Foto Pavel Moulis

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.