Přihlásit

Zvěř nesmí kvůli stavu nouze trpět hlady (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ani myslivci teď nemohou chodit do lesa * Nad zákazem vstupu jenom nevěřícně kroutí hlavou

Hladem by měla zůstat příštích dvanáct dnů lesní zvěř na Vysočině. To kvůli zákazu vstupu do lesa vydaného ve čtvrtek vládou České republiky. Ze zákazu totiž nejsou vyňatí myslivci, kteří zvěř krmí.
 S ohledem na mírný průběh zimy sice lesní zvěř nijak hlady netrpěla, ale sotva napadl sníh, tak by se měla situace radikálně změnit. Myslivci totiž podle vládou vyhlášeného stavu nouze nesmí vstupovat do lesa. To ani z důvodů přikrmování zvěře.
 "Podle striktního výkladu stavu nouze nesmí do lesa ani myslivci. Jenomže šedá je teorie a zelený strom života. Dá se čekat, že zvěř bez krmení nezůstane," uvedl náměstek hejtmana kraje Vysočina pro oblast dopravy a lesního hospodářství Václav Kodet (KDUČSL). Že platí zákaz vstupu do lesa i pro nimrody, potvrdil rovněž hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil (ODS): "Do lesa nesmí chodit, pokud nejsou jmenovaní nějakou najatou firmou jako podílející se na likvidaci kalamity. Tak by se to možná dalo obejít. To je ale jenom moje spekulace." Samotní myslivci nad zákazem jenom nevěřícně kroutí hlavou. Většina si myslela, že ke krmelcům mohou.
"Je to nesmysl. Přece nenecháme tu zvěř hladovět. A zrovna teď, když napadl sníh a přikrmování je nezbytné. Zvěř je na tom už tak dost špatně kvůli kalamitě v lesích. Popadané stromy mnohde zničily kryt a zvěř je od toho orkánu stále ještě vystresovaná," soudí o vládním nařízení jednatel žďárského Okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty Oldřich Sedlář.
 Velká většina nimrodů je odhodlána na zákaz vstupu do lesa nedbat a třeba riskovat i nějaký postih. Doufají v soudnost úřadů v případě, že by je v lese přistihl nějaký kontrolní orgán. To i s ohledem na to, že by hladová zvěř mohla v lesích nadělat další škody.
 "Minulou zimu popadaly mnohde dvě třetiny srnčí zvěře. Letos nám zima zatím přála a teď se máme kvůli nějakému nedomyšlenému zákazu na zvěř vykašlat. Snad každý pochopí, že je to nesmyl. Pokud nebudeme krmit právě teď, když je vše pod sněhem, pustí se zvěř do mladých stromků. A to by se majitelům lesů určitě také nelíbilo," říká jedem z nimrodů, který nechtěl být jmenován.
 I když většinou ochránci přírody myslivce nijak zvlášť nemilují, teď stojí na jejich straně. Nepřikrmování zvěře by totiž mohlo nechat v přírodě velké škody.
 "Tak to je síla. Nemohou přece nechat zvěř tak dlouho bez krmení. To se musí nějak dohodnout. Pomoci by mohlo snad ohlášené oteplení, že by sníh zase roztál," nechal se slyšet Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

Foto popis: Většina myslivců i přes zákaz vstupu do lesa nenechá zvěř hladovět.
Foto Autor - Foto PRÁVO - Ivan Lidmila

Regionální mutace Právo - Vysočina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.