Přihlásit

Vědci připnou liškám obojky (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak se chovají lišky v okolí Prahy a jak v Krušných horách? To zjistí zoologové díky vysílačkám

Krušné hory - Jestli vám přeběhne v Krušných horách před autem liška s obojkem na krku, nedivte se. Po dnešku by se takových mělo v lesích na severu Čech pohybovat sedm. Pokud se je tedy dnes zoologům v horách podaří odchytit a sledovací zařízení jim navléknou. A důvod takové akce? Díky malé vysílačce budou moci vědci zjistit, jak se vlastně liška chová.
 "Zatím o tomto druhu máme jen kusé informace. Nyní ale můžeme s pomocí moderních metod zjistit vše o jeho životě. Jak daleko například zabíhá za potravou, jak je aktivní ve dne a v noci. Budeme také vědět, jestli zrovna běží nebo odpočívá a řadu dalších informací," popisuje Vladimír Bejček, vedoucí Katedry ekologie a životního prostředí Lesnické fakulty České zemědělské univerzity. Ani nenadálý příchod zimního počasí a sněhu vědce od záměru neodradil. "Vyjíždíme v sobotu a čerstvý sníh naopak vítáme, protože s jeho pomocí budeme moci lišky lépe vystopovat," říká Bejček. Po minulém roce, kdy odborníci projekt připravovali teoreticky, tak nyní vyrážejí do terénu. Celý průzkum bude trvat ještě dva roky.
 Sledovat však nebudou jen lišky na severu Čech. Vysílačku by chtěli dát také stejnému počtu zvířat v okolí Prahy a na Šumavě. "Vybrali jsme tři rozdílná prostředí, protože právě na své okolí tento druh výrazně reaguje. Je to totiž velice adaptabilní tvor. U Prahy například využívá hypermarketů na kraji města, kde požírá odpadky. Je schopna třeba podběhnout pozemek i skrz větší meliorační trubky," upozorňuje zoolog. Úplně jinak se však bude chovat v horách, kde musí lovit a potravu si hledat v přírodě.
 Vedle záznamů z vysílaček budou zkoumat také přímo samotná zvířata. S myslivci jsou už nyní domluveni, že jim přenechají těla lišek, které zastřelí. Tak vědci například zjistí, jaké parazity zvíře v dané oblasti má či jaké nemoci je nejčastěji trápí. "Obsah žaludku nám pak napoví, jaké procento z její potravy tvoří jednotlivé druhy hlodavců či ptáků, a tím získáme další informace i o výskytu těchto zvířat na daném území," dodává Bejček. Do laboratoří poputuje také krev či tkáně kvůli zjištění genetické informace.

Foto popis: CO O NÍ VÍME? Přestože je lišek v českých lesích nadbytek, spousta jejích zvyklostí zatím zoologům zůstává utajena. Sedm lišek z Krušných hor dnes proto odchytí vědci a připnou jim speciální obojek s vysílačkou, aby mohli sledovat jejich chování.
Foto Autor - Foto - MAFA - KAREL KOPÁČ

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.