Přihlásit

Sokolníci hodnotili sezonu (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycany - Na výročním rokování se v˙pivnici U Chmelířů sešli všichni členové rokycanského sokolnického střediska. Důvod byl jediný. Zhodnotit uplynulé náročné období plné práce pro rozvoj tohoto zvláštního způsobu lovu, který v dnešní době získává opět řadů příznivců a sympatizantů, a nastínit plán činnosti pro letošní rok.
Úvodního slova se ujal vedoucí střediska Jan Kumbera, který zhodnotil práci seskupení a připomněl i průběh úspěšných akcí. Kromě individuálního výcviku dravců proběhlo střediskové setkání v Drozdově, výcvikové dny ve Volduchách, Lhotce u Radnic a Litohlavech. Vyvrcholením činnosti střediska byla účast některých členů na mezinárodním sokolnickém setkání v Opočně pod Orlickými horami.
Jan Kumbera zmínil i chovatelskou činnost členů, která vyvrcholila odchovem mláďat sokolů stěhovavých a orlů skalních. Poté následovala diskuse, ve které zazněla řada podnětných příspěvků a názorů. Úplný závěr patřil kvalitnímu občerstvení a neformální diskusi o vývoji sokolnictví u nás.
Tak jako v dávné minulosti, i ti dnešní sokolníci mají ve svém štítu, že neloví proto, aby získali kořist, ale pro všechno to krásné při lovu. Ostatně, kdo si myslí, že dravec uloví vše, na co zaútočí, ten se mýlí. Příroda obdařila rychlostí, bystrostí a obratností nejen dravce, ale i ostatní živočichy. Na sokolnicky vedených dravcích je možné sledovat, že se dravci podaří v průměru každý desátý útok.
Cílem dnešního sokolnictví není jen lov, ale především ochrana a chov dravých ptáků, kteří jsou na vrcholu potravní pyramidy, a tudíž jsou nejvíce ohroženi.
Jen v roce 2006 odchovali členové Klubu sokolníků celkem 417 dravců - především sokolů, rarohů, orlů. Členem Klubu se může stát zájemce splňující několik základních podmínek - dosažení věku 18 let, platné členství v ČMMJ, trestní rejstřík bez záznamů trestných činů souvisejících s ochranou přírody a úspěšné složení sokolnické zkoušky. K vlastnímu lovu s dravcem je nutný lovecký lístek a povolenka k lovu.

Pavel Moulis

Foto - Sokolnictví má spoustu podob. Na Rokycansku se sokolníci zaměřují zejména na ochranu a chov dravých ptáků, kteří jsou na vrcholu potravní pyramidy.

Foto archiv VLP

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.