Přihlásit

Odchovají stovky bažantů (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mnichov - Osm až devět stovek bažantů ročně vyprodukuje odchovna Mysliveckého sdružení Pod Lysou horou u Mnichova.
Před třiceti lety vybudované zařízení sloužilo původně jako drůbežárna. Odchovna o rozloze jeden hektar přečkala paniku z ptačí chřipky. V době, kdy začala platit veterinární opatření, se myslivci rozhodli riskovat a chov v pletivem chráněné odchovně udrželi. "Obavy jsme tehdy samozřejmě měli. Byl to risk, který nám naštěstí vyšel," říká Jaromír Pánek, předseda sdružení, které je dnes jedním z mála velkých producentů bažantů na Domažlicku.
Jak ale Pánek upozorňuje, vlastnit pět set hektarů velkou bažantnici s odchovnou neznamená jen , že sdružení nemá nouzi o hosty na honech nebo o ceny do tomboly na bálech. "Musíme pravidelně čistit a desinfikovat odchovnu, opravovat oplocení a v bažantnici vysazujeme stromy," popisuje Pánek starost o celé zařízení.
Bažantníkem, tedy člověkem, jenž se stará o vlastní chov, je Josef Johánek z Mnichova. "Nemáme rybníky na chov kachen, jako jiní, tak chováme bažanty. Je kolem toho dost práce, zvlášť, když musíte sbírat vejce a dávat je do líhně. Kuřata se pak musí krmit alespoň dvakrát denně," vypráví bažantník, podle kterého je důležité zajistit jim i vodu.
K zatím jedné líhni chtějí myslivci letos za 40 tisíc přikoupit druhou. "Snažíme se dojednat uznání chovu, abychom mohli bažanty prodávat okolním mysliveckým sdružením, ale i vyvážet do zemí Evropské unie," říká Jaromír Pánek.

Václav Tauer

Foto - Mnichovští myslivci vlastní bažantnici a proto mohou střílet bažanty až do konce ledna. Poslední možnost měli v sobotu, kdy pozvali hosty na bažantí hon.
Foto Václav Tauer

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.