Přihlásit

Myslivci pomalu pomýšlejí na výstavu trofejí (Svět Sítí.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Období klidu zbraní mají na začátku roku myslivci. Poté, co na Silvestra odtroubí poslední hon, mohou až do poloviny května lovit pouze lišky, kuny, straky a mladá divoká prasata do dvou let věku.
Pomalu se však začínají připravovat na tradiční výstavu trofejí. Lovci mohou dodávat své úlovky z loňského roku k ohodnocení do čtyřiadvacátého února.
"Hodnotící komise všechny trofeje prohlédne, jestli jsou správně či nesprávně uloveny, přidělí jim body a vybere adepty na medaile. Po ohodnocení uložíme trofeje až do výstavy, která bude v polovině dubna," řekl předseda okresního mysliveckého spolku Radovan Mančík.
Ten ani po loňské drsné zimě a následných povodních neočekává prudký pokles množství přihlášených exponátů.
"I když byla dlouhá a tvrdá zima, nejsme tu na horách, kde jsou podmínky hodně kruté. Stíhali jsme zvěř dokrmovat, také tady srnčí nemá přirozené predátory," řekl Mančík. Podle něj však přece jen bude pravděpodobně o něco méně srnčích trofejí a významně méně divočáků. "Za úbytek těchto druhů zvěře mohou jarní povodně. U divočáků také to, že se myslivcům v minulých letech podařilo jejich stavy významně snížit. Navíc povodně přišly zrovna v době, kdy byla mláďata, hodně jich kvůli vodě uhynulo," dodal myslivec.
Podle něj se podařilo ulovit malý počet divokých prasat také proto, že díky dostatku krmiva nemají potřebu přibližovat se ke krmelcům nebo posedům, takže je myslivci obtížněji hledají.
Pouhých šest srnčích trofejí za loňský rok předloží myslivci z Moravského Písku. Povodeň zahubila nebo zahnala většinu zvěře, která se do píseckého revíru dosud nevrátila. "Měli jsme v plánu lovit devatenáct srnců. Ale prováděli jsme výhradně sanitární odstřely, to znamená jen špatně přesrstěná, oslabená nebo zraněná zvířata," řekl hospodář mysliveckého sdružení Moravský Písek Zdeněk Sečka.
Podle něj zůstalo na pozemku, kde tři čtvrtiny loňského roku stála voda, asi padesát kusů srnčí zvěře, něco málo zajíců, bažantů a koroptví.
"Mívali jsme i divočáky. Zvěř se ale na své prozatím nevrací. Uvidíme, co udělá tužší zima, naplnili jsme krmelce, třeba se něco z toho, co odešlo k sousedům, vrátí za krmením," doufá hospodář.

(bj)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.