Přihlásit

Čechy podezřelé z pytláctví čeká v únoru slovenský soud (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jako na houpačce si mohou připadat čeští podnikatelé Zdeněk Bořík z Klatov a Václav Vaňáč z Písku, které od podzimu 2004 vyšetřovali slovenští policisté pro podezření z lovu chráněné zvěře.
 Oba lovce nejprve státní zástupce nechal stíhat za trestný čin pytláctví a porušování ochrany rostlin a živočichů. Okresní soud ale obvinění zrušil a později krajský soud jejich stíhání opět obnovil. Hlavní líčení s dvojicí Čechů nakonec začne příští měsíc u Okresního soudu v Brezně.
 Aby těch zvláštností nebylo málo, o jejich vině bude rozhodovat soudkyně Věra Račeková, která původně trestní stíhání zrušila. "Obžalovaní se k soudu osobně nedostaví, souhlasili s tím, aby jednání probíhalo bez jejich přítomnosti," sdělila v pondělí Právu soudkyně.
Ta loni v březnu v neveřejném zasedání rozhodla, že jednání obou obžalovaných nenese znaky trestného činu.

Hrozí jim až pět let vězení

"Krajský soud v Banské Bystrici vyhověl mé stížnosti a rozhodnutí nižšího soudu zrušil. Oba podezřelí jsou tak opět v pozici obžalovaných a čeká je soud," řekl Právu žalující slovenský prokurátor Luboslav Čižmár. Pokud se prokáže jejich vina, hrozí jim až pět let vězení.
 Boříka s Vaňáčem zatkli slovenští kriminalisté v září 2004, kdy se společně zúčastnili legálního odlovu jelenů. V tu dobu totiž tamní policie měla informaci o tom, že se oba myslivci předtím pokusili o nelegální odlov přísně chráněného tetřeva hlušce v okolí Brezna. Zadrželi je a několik týdnů drželi ve vazbě.
"Jsou podezřelí, že se zúčastnili nelegálního lovu tetřevů," uvedl slovenský policista Jaroslav Spišiak. Odstřel podle policie zajišťoval dokonale zorganizovaný tým, tipy na lokality dodával Slovák, který údajně pracoval ve státním podniku Lesy SR, jenž byl spolu s oběma Čechy rovněž obviněn.
 "Tetřev je zákonem chráněný. Už několik let se nesmí střílet. Podle posledního sčítání žije v okrese Brezno 150 až 200 kusů, na celém Slovensku pak asi 400," sdělil Dušan Brozman, tajemník slovenského mysliveckého svazu.
 Bořík a Vaňáč tehdy přiletěli do SR soukromým vrtulníkem. Oba podle policie tvrdili, že stroj potřebovali pouze k rychlému přesunu na Slovensko, ale kriminalisté prošetřovali také podezření, zda nechtěli z helikoptéry lovit, protože tetřevi obývají většinou nepřístupný horský terén.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.