Přihlásit

Na Jihlavsku řádí psinka! Psy očkujte nebo nepouštějte ven (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Jihlavsku se objevilo ohnisko psinky, tedy nebezpečné nakažlivé nemoci zvířat, kterou roznášejí lišky. Ohroženi jsou hlavně psi a nákaza pro ně většinou končí smrtí. Odborníci varují majitele psů v okolí Jihlavy, aby je nechali očkovat, nebo raději vůbec nepouštěli ven

Už nejméně 5 uhynulých lišek nakažených psinkou našli myslivci v lesích v okolí Jihlavy. Ohroženi touto vysoce nebezpečnou nemocí jsou hlavně psi. Stačí, aby uhynulou lišku nebo její trus očichali a nemoc pak napadá jejich plíce, střeva nebo nervovou soustavu. Počáteční příznaky nákazy jsou kašel a rýma.

"V pozdějším stádiu jsou příznaky křeče, následované úhynem zvířete," uvedl František Kostka z veterinárního ústavu v Jihlavě.

Odborníci proto varují majitelé psů v Rančířově na Jihlavsku a jeho okolí. Právě tam je ohnisko nemoci. Někteří obyvatelé své psy ven už raději nepouští. Jedinou pomocí je podle odborníků prevence, tedy vakcinace.

Nakažené lišky by se mohly pohybovat až ve zhruba 15kilometrovém okruhu okolo Rančířova. Pozor by si tak měli dávat pejskaři i v Jihlavě.

Podle odborníků by se měli mít na pozoru majitelé psů, ale i třeba fretek a dalších kožešinových zvířat, nejméně 2 až 3 měsíce. Tak dlouho by si nemoc mohly lišky na Jihlavsku mezi sebou předávat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.