Přihlásit

Medvědem se zabývá policie (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašsko - Vlnu nevole vyvolaly mezi myslivci domněnky ochránců přírody, že někdo loni před Štědrým dnem upytlačil u Valašské Senice medvěda. Podle myslivců jde o účelovou dezinformaci a pomluvu, kvůli níž podali trestní oznámení. "Obdrželi jsme před čtrnácti dny trestní oznámení na neznámého pachatele, věc je v současné době v šetření. Zabývají se jí policisté z Horní Lidče," potvrdila vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková. Informaci o údajném nezákonném odstřelu medvěda na Valašsku přinesl na základě informací od ochránců přírody jako první Valašský deník. Už v prvním z článků však upozornil, že jde s největší pravděpodobností o fámu. Zprávu následně převzala další periodika a média. "U mnoha myslivců na Valašsku často zvonil telefon s dotazem, zdali by některý z nich nechtěl poskytnout bližší informace. Rozvázat jazyk měla pomoci i tučná finanční prémie pro informátora," napsal v otevřeném dopisu Jiří Šilha, pověřený pracovník Českomoravské myslivecké jednoty pro styk s médii. Ekologové skutečně roznášeli letáky a vyzývali k podávání informací o ulovení šelmy, neměli však úspěch.

Janoušek: Je vedena jakási zákopová válka

Neoprávněný lov medvěda je podle nimrodů v našich podmínkách zcela nesmyslný. "Zejména v tomto období, kdy je uložen k zimnímu spánku a svoje brlohy opouští zcela sporadicky," uvedl jednatel vsetínské organizace Českomoravské myslivecké jednoty Jan Janoušek. "V současné době u nás medvědí brlohy nejsou a po rozpravě s mysliveckými činiteli v těchto honitbách na moravsko-slovenském pomezí žádný výskyt medvěda zaznamenán nebyl. A tak žádný medvěd ani nemohl být uloven," dodal Janoušek. Podle jeho slov je vedena jakási zákopová válka, která nesměřuje k ničemu dobrému. "Myslíme si, že by si organizace, které to myslí s ochranou přírody upřímně, měly sednout k jednomu stolu a problémy si vyříkat. Osočování bez důkazů nemá na úrovni odborné debaty místo," konstatoval Janoušek. Ti se však nařčení brání. "Vůbec nejde o osočování. Pouze jsme se chtěli dozvědět, kdo u mysliveckého posedu zakopal újeď pro šelmy a proč. A vzájemnému jednání se v žádném případě nebráníme, naopak je přivítáme," konstatoval za ochránce přírody Milan Orálek, kterého ve věci vyslýchali v minulých dnech hornolidečští policisté.

JAN PATKOŠ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.