Přihlásit

Otrávených dravců je méně (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jindřichohradecko - "Zdá se, že po medializaci zneužívání karbofuranu k zakázanému trávení škodné je případů otrávených dravců méně. Potvrzuje to i Česká společnost ornitologická," uvedl mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
Pokračuje, že v republice je karbofuran uváděn na trh jako insekticid ve formě postřiku a granulí pod názvem Furadan. Používá se v zemědělství.
"Karbofuran není obsažen v žádném přípravku, který byl schválen k užívání Státní veterinární správou v potravinářských a zemědělských provozech," řekl.
Trávení volně žijících zvířat je vpodstatě zakázáno 40 let, přímo pak zákonem na ochranu zvířat proti týrání i zákonem o myslivosti. Je to však málo platné. Loni byla prokázána otrava karbofuranem u desítek zvířat.
Šlo o káňata, orly mořské, pochopa rákosního, straky, koroptve, vydry, psy, lišky, tchoře, kuny a hranostaje, posledním případem byl v listopadu jestřáb lesní. Proti roku 2005 byl nárůst šestinásobný. V poslední době se situace zřejmě obrací k lepšímu.
Úbytek podobných případů potvrzuje to i jindřichohradecký ornitolog Oldřich Kankrlík. Ten loni oznámil nález orla mořského, který byl, jak se při pitvě ukázalo, otrávený zmíněnou látkou, a to na Strmilovsku.
"V poslední době hlášených případů ubylo, ale je to špička ledovce. Ten, kdo dravce otráví nebo zastřelí, většinou mrtvolu dohledá a sebere, aby nezůstaly stopy, nebo se o ni za pár dní postarají lišky a další živočichové," dodal Kankrlík.

(nov)

Vyšlo také v: Českokrumlovský deník, Jindřichohradecký deník, Písecký deník, Prachatický deník, Strakonický deník, Táborský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.