Přihlásit

Banda zlodějů aut měla i lovecké pušky (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po zadržení kriminalisté zajistili i ukradené vozy. Levnější si pachatelé nechali, dražší prodali.

Téměř rok řádil v Brně a okolí pětičlenný gang zlodějů aut, kterým brněnští kriminalisté zatím prokázali krádež devíti aut za skoro 5 miliónů korun. Policisté však předpokládají, že by jim mohli v krátké době prokázat krádež celkem 15 až 20 aut.
 Navíc při zajišťování důkazů vyšlo najevo, že pachatelé jsou nelegálně ozbrojeni loveckými puškami a pistolí s velkým množstvím nábojů, takže při zatýkání asistovala i zásahová jednotka.
 "Partu zlodějů jsme monitorovali asi půl roku, než jsme je mohli zadržet. Všichni měli čistý trestní rejstřík a pocházejí z Pohořelic a okolí. Při domovních prohlídkách jsme zajistili 9 ukradených aut, 3 dlouhé střelné zbraně a jednu pistoli ráže 9 mm. Čtyři z bandy jsou ve věku od 20 do 30 let a skončili ve vazbě, posledním je rodinný příslušník jednoho z vazebně stíhaných a toho vyšetřujeme na svobodě," uvedl velitel týmu kriminalistů Pavel Kříž.
 Banda řádila především v Brně a okolí. Zloději se zaměřili na auta, která bylo možné snadněji ukrást, především Škoda, VW Golf, Fiat, Suzuki, Audi a Ford Focus. Některá levnější auta si nechali pro sebe, ta dražší byla určena k prodeji přes inzerát. Na auta určená k prodeji měli již vyplněné technické průkazy a přeražená čísla, aby se auta dala snadno přihlásit zcela legálně. Policisté se domnívají, že pachatelé získali čisté technické průkazy od někoho, kdo se zabývá evidencí aut.
 "Na co měli pušky, to zatím nevíme, protože se k tomu nevyjádřili, ale podezříváme je i z pytláctví, kterého se podle nás mohli dopustit v Morkovicích a okolí. Taky jsme u nich našli i zamražené maso a zhruba 500 nábojů. Nyní se prověřují jejich zbraně, na které nikdo z nich neměl povolení, a taky se dělají balistické zkoušky ze střel, které se našly v zabitých zvířatech v lesích," doplnil Kříž.
 Podle vedení policie je to mimořádný případ, protože byla dopadena nejen celá banda, ale podařilo se zajistit i auta ve výborném stavu. Tato skupina je již několikátá za poslední roky a díky tomu se v Brně daří snížit počet ukradených aut. Zatím co v roce 2005 lidé nahlásili 1026 ukradených aut, loni to bylo již jen 906. Podle Kříže za tímto výsledkem stojí výborná práce týmu, který v Brně bojuje se zloději aut.
 Všichni muži nyní čelí trestnímu stíhání pro krádeže a nedovolené ozbrojování, za což jim hrozí vězení na 2 a ž 8 let. Pokud se ukáže, že aut ukradli víc a škoda bude podstatně vyšší, čeká je i vyšší trest.

Foto popis: Pavel Kříž ukazuje zajištěné zbraně.
Foto Autor - Foto PRÁVO - Petr Knötig

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.