Přihlásit

ovatelé ovcí ženou vlky před soud, chtějí se jim bránit (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Broumovsko
Originální formu boje zvolili chovatelé na Broumovsku, kterým vlci zabíjejí chovné kusy ovcí. U obvodního soud pro Prahu 10 dnes v 9 hodin začíná první stání, v němž se žalující strana chce domoci práva na účinnou obranu svých stád před vlky.

"Rozhodli jsme se podat žalobu na stát a docílit tím změny současného právního stavu, který je odtržený od každodenní reality našich životů. Jsme ponecháni napospas vlkům, kteří zabíjejí a týrají naše zvířata, a stát nám zakazuje se účinně se bránit," říká zástupce chovatelů Tomáš Havrlant, který je současně i starostou obce Vernéřovice.
Podklady k žalobě jsou obsáhlé. "Snažil jsem se popsat situaci v Evropě a predikovat možný vývoj u nás, jestli se nebude vlčí populace kontrolovat," říká Havrlant, který má podpůrné usnesení ze strany Dobrovolného svazku obcí Broumovsko. V nestandardní žalobě se mimo jiné uvádí, že vlk se chová jinak, než se choval kdysi. V dnešních lescích nemá co lovit, a proto vyhledává obydlené oblasti s chovy ovcí, z člověka nemá respekt, protože ten jej nesmí jako chráněný druh nijak ohrozit.
"Jako starosta obce jsem denně konfrontován s narůstajícím strachem našich občanů z vlků v těsné blízkosti našich domovů. Zoufalství nad současným stavem nás přivedlo k přesvědčení, že jediným správným přístupem je žaloba na stát, která na vážný problém ukáže. Nebudeme přece čekat na to, až vlci zabijí prvního člověka," říká Havrlant.
Žaloba mimo jiné ukazuje na Švédsko a Norsko, kde řeší stejný problém, a kde právě v lednu a únoru 2018 již probíhá odstřel dvou třetin vlků, kteří dané lokality ohrožují.

PROFESNÍ VÝZVA
Spor zastupuje advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která se specializuje na veřejné právo. "Musím říct, že bezvýchodná situace chovatelů mne velmi zasáhla. Stačí se podívat na fotografie roztrhaných ovcí, třeba i čekající mladé. Vím, že žaloba je svým obsahem nestandardní, a musím přiznat, že z právního hlediska si vůbec nejsem jista, zda lze s odkazem na občanský zákoník přinutit stát, tedy de facto vládu a parlament, přijmout na základě soudního rozsudku novelu zákona. Ale nebojím se originálních přístupů," říká advokátka, která žalobu pojala jako profesní výzvu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.