Přihlásit

Sčítání zvěře myslivcům letos komplikuje nedostatek sněhu (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JIHLAVA - Myslivcům na Vysočině letošní sčítání zvěře komplikuje nedostatek sněhu, protože v terénu nejsou vidět její stopy. Stovky myslivců v kraji se vydají do lesů a polí ještě v sobotu 24. února. Jejich zástupci v pátek 9. února řekli, že díky letošnímu nezvykle teplému počasí je zvěř v podstatně lepším stavu než v loňském předjaří. Tehdy zvířata doplatila na dlouhou a chladnou zimu.
 "Jindy bývá zamrzlo a sníh a sledujeme stopy. Letos hledáme očima," uvedl Josef Venhoda z třebíčského okresního mysliveckého spolku. Podotkl, že zvěř je v podstatně lepší kondici než loni, protože se nemusela brodit závějemi sněhu a v přírodě má stále dostatek potravy.
 Sčítání zvěře se provádí pravidelně. Důvodem je každoroční povinnost uživatele honitby vypracovat na základě objektivně zjištěných podkladů plán mysliveckého hospodaření, vysvětlil Petr Bureš z krajského odboru lesního a vodního hospodářství. Aktuální stavy zvěře budou známy začátkem dubna.
 K nejpočetnějším druhům v kraji patří srnčí zvěř a zajíc polní. Po loňské chladné zimě myslivci napočítali srnčí zvěře zhruba 28 400 kusů, což bylo v porovnání s rokem 2004 skoro o 600 méně. Přibližně o 200 kusů v tomto období klesl i počet divokých prasat. Loni na jaře jich v lesích na Vysočině žilo asi 4300.

Regionální mutace Právo - Vysočina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.