Přihlásit

Šampioni s rodokmenem soutěžili (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno - Nejváženějšími návštěvníky s povolením vjezdu přímo k pavilonům brněnského výstaviště nebyli o víkendu manažeři v černých limuzínách, ale psi. Důvod byl prostý. Aby se čistokrevní šampioni s rodokmenem, soutěžící na největší české výstavě psů, nenachladili.
"Využili jsme příjezdu před výstavní pavilony. Nechci riskovat, i pro psy mohou být nebezpečné chřipkové viry," tvrdí Robert Halík a pobízí své dvě kolie k vystupování ze speciálně upraveného terénního vozu.
Kdo by snad nevěděl, co si představit při známém rčení "štěkali po sobě jako dva psi", udělal chybu, že o víkendu na brněnské výstaviště nezavítal. Čtyřnozí miláčci se pletou všude a potichu nejsou.
Na zelených kobercích ale urputně bojují. Na krátkých nožkách se před porotou snaží stačit svému pánovi dvouletý hladkosrstý jezevčík Fred.
"Jsem spokojen, postupujeme do dalšího kola. Fred je lovec, má barvářské zkoušky a je norník. Zabýváme se víc myslivostí, než výstavami," prozrazuje František Škrdla z Jihlavy. Přiznává, že černohnědý jezevčík zvyklý na samotu byl před soutěží hodně nervózní.
O lidských vlastnostech u svých psů mluví více vystavovatelů. "Uvidíte, jak bude v kruhu před porotou hysterická," upozorňuje u své fenky irského vlkodava na   chování, které většinou muži přisuzují ženám, chovatelka Ilona Dubnová z Ústí nad Labem. "Nemůže za to. Já jsem taky nervózní a ona to vycítí," přiznává.
Při hodnocení na výstavách záleží podle chovatelů nejvíce na rozhodčích. "Své psy předvedou letos chovatelé z devatenácti zemí. Mezi čtyřmi tisíci psy a jejich   chovateli vznikají problémy, ale ti vyvolávají jen nováčci. Nejdůležitější je naučit psy, aby se na výstavě ignorovali," říká před začátkem soutěže hlavní rozhodčí Libuše   Ubrová. Soutěžící psy většinou ruch okolo nich příliš nezajímá.
Výjimkou jsou snad jen němečtí ovčáci. U čtverce, kde bojují o vavříny, vystavil prodejce ve stánku uzené kůže a kosti. A ty pejskům voní. "Trochu nás to rozrušuje," směje se chovatel Zdeněk Nejedlý a svému psovi potichu domlouvá z očí do očí.
Největší chovatelskou přehlídku si nenechali ujít ani prodejci krmiva, hraček a pelíšků. Nechybí ani kosmetika a šampony pro různé druhy psů.
"Aby srst držela, používáme i lak na vlasy lybar," prozrazuje tajemství úprav jeden z chovatelů. Nechce prozradit jméno, používání laku na srst totiž porotci nevidí rádi.

Oblečení nezvládla

Do soutěže o mladého vystavovatele se přihlásila se svým retrívrem dlouhovlasá blondýnka Eva Kellnerová z Brna. Kritiku od rozhodčí sklidila ona sama - ne za psa, ale za své oblečení. "Mysleli jsme, že když jde o loveckého psa, je na místě elegantní oblečení v přírodních barvách. Překvapilo mě to," svěřuje se dívka.
Odborníci nyní čekají, že v příštích letech se na výstavách objeví větší množství čivav. Podle Libuše Ubrové za to může reklama jednoho mobilního operátora.

GÁBINA PERINGEROVÁ

Foto - Hezké zuby se necení jen u modelek. Rozhodčí si na výstavišti všímají i psích úsměvů.
Foto - Deník/Roman Franc

Vyšlo také v: Blanenský deník, Břeclavský deník, Hodonínský deník, Vyškovský deník, Znojemský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.