Přihlásit

Města střílí holuby, aby se nepřemnožili (Chomutovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chomutovsko - Holubi se opět začínají přemnožovat a města se proto pustila do jejich hubení. Kadaň s Chomutovem je odstřeluje, Klášterec používá odchytové klece. Pouze Jirkov se snižováním počtu holubů na svém území nezabývá.
Odstřel za městem Kadaň ročně zlikviduje zhruba dvě stovky opeřenců. "Populaci holubů udržujeme uměle již několik let. Používáme nejlevnější a zároveň nejjednodušší řešení a to odstřel," popisuje Tomáš Kropáček z odboru životního prostředí.
Kvůli bezpečnosti a i z etického hlediska se odstřel holubů provádí za městem zhruba od prosince do března. Ptáci jsou lákáni na vybrané místo, kde se pravidelně přikrmují. "Letos se nám odstřel moc nedaří, je mírná zima a holubi si najdou potravu jinde," stěžuje si Kropáček.

Dravci nepomohli, nastoupili střelci

Chomutov před časem používal na zaplašení holubů jejich přirozené nepřátele sokoly. Dravci se ovšem ztratili, a tak město přistoupilo k odstřelu. Ve spolupráci s myslivci vybralo lokalitu Zadní Vinohrady, kde nehrozilo nebezpečí úrazu lidí.
"Loni na podzim jsme tady zahubili asi padesát kusů," odhadl vedoucí správy majetku města Jan Rulf. "Zbylé holuby nemáme spočítané, jejich populace se rychle množí," uzavírá složitou situaci Rulf. Zda se Chomutov v budoucnu vrátí k přirozenějším metodám a pořídí opět nějaké dravce, po dle něj není vylo učené.

V Klášterci je chytají do klecí

V Klášterci nemají žádné zabijáky s puškou. Město si najalo odbornou firmu, která na čtyřech místech instalovala odchytové klece. Holubi jsou sem lákáni pomocí chutné návnady. Když pták vleze dovnitř, neexistuje cesta ven.
"S odchytem jsme začali asi před dvěma týdny a v polovině února skončíme. Holubí hejna regulujeme jednou za dva až tři roky, není to levná záležitost," vysvětluje David Biem z odboru životního prostředí. Každý týden v Klášterci vlezou do pasti dvě až tři desítky holubů. Jejich osud pak zpečetí smrtelná dávka oxidu uhličitého.

Jirkov holuby neřeší

"Populaci holubů ve městě nijak neomezujeme. Lidé by se měli obrátit na správce nebo vlastníky objektů, aby jim zabezpečili místa, kam holubi nejčastěji usedají," ukazuje jinou možnost Zlata Vančurová z městského úřadu v Jirkově.

Nekrmte je, nezbavíme se jich!

"Udržování populace holubů není přímo povinností města," říká tisková mluvčí chomutovského magistrátu Iva Josífková. Zároveň však přiznává, že se radnice snaží problém s holuby řešit. "Pokud budou lidé ptáky pravidelně krmit, jako se tomu děje třeba v centru u Prioru, situace se nezlepší," upozorňuje Josífková občany.

Ochráncům přírody se odstřel nelíbí

Odstřel a odchyt do klecí odsuzuje Jan Eichler z Českého svazu ochránců přírody. "Populaci holubů ve městech bych reguloval pouze přírodní cestou, tedy použitím dravých ptáků," míní Eichler a zmiňuje úspěšný příklad z Rokycan, kde před deseti lety vypustili rarohy, kteří dokázali udržet stav holubů na přijatelné hranici. Ne všichni odborníci jsou ale stejného názoru (viz Odborník pro deník).
Proč sokoli z Chomutova odletěli? "Překážkou v Chomutově mohly být nepříznivé podmínky pro zahnízdění dravců. Vybraná lokalita se jim zřejmě nelíbila a odletěli jinam," vysvětluje zmizení sokolů Eichler. Oblíbené místo totiž dravec neopouští a dobře vykrmení holubi jsou součástí jeho jídelníčku.
---

Proč jsou nebezpeční?
- Holubi mohou přenášet mnohé nemoci nebezpečné pro člověka (tuberkulózu, různé infekce, parazity, roztoče).
- Mají agresivní trus, který u lidí vyvolává nejrůznější alergie. Zároveň poškozuje budovy, kam ptáci sedají.
- Pokud mají holubi dostatek potravy a místo k hnízdění, neuvěřitelně rychle se množí.
- Jejich krmením je lidé odrazují od přirozeného způsobu života a lákají ptáky do měst.

Kateřina Hodková

Foto - Student Pavel Chlup před Priorem v Chomutově dokazuje, že holubi se člověka vůbec nebojí. Na přilákání celého hejna mu stačil kousek obyčejného rohlíku.
Foto Kateřina Hodková

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.