Přihlásit

Dohoda mezi Českomoravskou mysliveckou jednotou a Hnutím duha o ochraně velkých šelem (Radiožurnál)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Českomoravská myslivecká jednota a ekologická organizace Hnutí duha dnes podepíší dohodu o spolupráci při ochraně velkých šelem. Dost důležitá záležitost, která se stala námětek Otázky dne. A v ní budeme mluvit s Luďkem králíčkem z Myslivecké jednoty. Dobrý den, pane Králíčku.

Host (Luděk Králíček):
Dobré jitro.

Moderátor
Ta dohoda, kterou hodláte podepsat, by měla přispět k zachování populací rysů, vlků a medvědů v našich horách. K čemu konkrétně se zavazujete?

Host (Luděk Králíček):
Zavazujeme se k tomu, že budeme spolupracovat s Hnutím duha tady na té problematice a zároveň českomoravská myslivecká jednota uvolňuje ze svých prostředků deset tisíc na odměnu na dopadeného pytláka.

Moderátor
Co znamená ta spolupráce? V čem a jak konkrétně chcete spolupracovat s Hnutím duha?

Host (Luděk Králíček):
Tak spolupráce s Hnutím duha pro nás není nic nového, my s nimi spolupracujeme už dlouho právě tady na té problematice ochrany velkých šelem.

Moderátor
Dobrá, promiňte, ale to spolu chodíte po lese nebo přednášky organizujete, nebo zkuste nám to přiblížit, v čem ta spolupráce spočívá.

Host (Luděk Králíček):
Ano, tak v těch minulých letech Ministerstvo životního prostředí připravovalo takzvaný záchranný program pro velké šelmy, zvláště pro rysa ostrovida a naši zástupci, konkrétně já, jsem se všech těchto jednání zúčastňoval, připomínkovali jsme ho tak, aby tento záchranný program mohl být nějakým způsobem realizován. Zatím jsem teda s Hnutím duha po lese nechodil, to je pravda.

Moderátor
V čem jsou rysi, vlci, medvědi v přírodě prospěšní a proč si tedy zaslouží ochranu?

Host (Luděk Králíček):
Tak každý živočich v lesních ekosystémech prostě se nedá říct, jestli je škodlivý nebo jestli je prospěšný. Každý má své nezastupitelné místo a u těch velkých šelem se dá říct, že prostě jsou určitým regulátorem stavu spárkaté zvěře, která určitým způsobem negativně ovlivňuje ty lesní ekosystémy v tom, že prostě likviduje přirozenou obnovu.

Moderátor
Ono to možná zní trochu zvláštně, protože málokdy asi někdo v našich lesích potkal medvěda či rysa ostrovida, vlka. Skutečně jsou, případně v kterých částech republiky se tyto šelmy vyskytují?

Host (Luděk Králíček):
Tak vlastně nejstabilnější a dlouhodobě nejlepší podmínky jsou v Beskydech na pomezí se Slovenskem, kde vlastně na Slovensku velké šelmy existují v poměrně stabilních počtech. Dokonce, co e týče počtu medvědů, mají docela problémy s tím, že medvědi tam ročně způsobí několik zranění. No a další taková lokalita, kde se vyskytují velké šelmy, to je Šumava. Tam byly reintrodukováni rysi před, já nevím, v roce 93, jestli si dobře vzpomínám. A zároveň se tam v poslední době začali vyskytovat i vlci, kteří přišli asi pravděpodobně z Německa.

Moderátor
Jste si, pane Králíčku, jist tím, že všichni členové Myslivecké jednoty skutečně upřednostní ochranu zvířat před takovou loveckou trofejí? Ta někdy může být hodně cenná.

Host (Luděk Králíček):
No, trofeje právě těch šelem zrovna tak moc oceňovány nejsou. To je mýtus. A řekl bych to asi tak, že taky si nemyslím, že všichni řidiči budou dodržovat ve městě padesátikilometrovou rychlost. Prostě my se budeme snažit a prosazovat to, aby ta ochrana velkých šelem, aby si ji myslivci vzali za vlastní. Měnili jsme i stanovy, změnili jsme i osnovy výuky o první lovecký lístek, takže se snažíme ty velké šelmy všestranně podporovat.

Moderátor
Ať se vám spolupráce s Hnutím duha daří. Díky za rozhovor, pane Králíčku.

Host (Luděk Králíček):
Na shledanou.

Moderátor
Na shledanou. V Otázce dne Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.